keresés menü

Na és felhallatszik a Blaha zaja? Interjú a Budapest Rooftop Cinema szervezőjével

A balatoni kertmozik hattyúdala és a közelmúlt dunaparti illegál filmvetítései után New York-i és Los Angeles-i példákra alapozva idén nyáron minden hétfőn ingyen mozizhatunk a Corvintetőn. A Budapest Rooftop Cinema szervezőjével, Besnyő Danival készítettünk röpke interjút a Priscilla, a sivatag királynőjének kalandjai című transzvesztita film után.

Fotó: Soós Bertalan

A felállás így néz ki: negyven fokos betontenger fölött öt emelettel hűs szellő simogatja a nézőteret, egy hullócsillag húz el az égbolton, eközben a Citadellától a Hármashatárhegyig pöffeszkedő városi horizontot bámulva várjuk a vetítés kezdetét. A visszaszámlálás a kivetítőn nullához ér, az utcáról felhallatszik egy kis autósüldözés, a hátsó asztaloknál spanyol turisták nevetgélnek, a műanyagpoharunk tele popcornnal, a kezünkben pedig hideg citromos sör. Végre nem moziban mozizunk.

– Honnan jött az ötlet?

– Természetesen külföldről, ahol az elmúlt években a rooftop kultusz egyre jobban növekedett, legyen szó partikról, teniszpályákról és medencés bulikról. Nekünk a New York Design High School tetején rendezett, vagy a Los Angeles-i Cinespia névre hallgató tetőmozik adták a legfőbb inspirációt.

– Ez az egyszemélyes akciód, vagy többen szervezitek?

– A szervezést a Mikrokino csapata és a Vj Centrum találta ki, ezt előzte meg egy közös együttműködés az Átrium filmszínházzal. Kerestünk egy nyári alternatívát, így került szóba a Corvintető, akikkel már a hely átalakításánál is dolgoztunk együtt, mi csináltuk a vizuális arculat több elemét, például a ködfüggönyt, vagy multiprojektoros vetítést a folyosón.

– Mi alapján választjátok ki a filmeket?

– Nem szeretnénk tematikus műsort választani. A cél az volt, hogy nyárias, vizuálisan erős, szexi és flegma filmjeink legyenek, amik egyben képesek a mozizás élményét nyújtani. Lesz olyan alkalom is, amikor a közönség dönti el, milyen film kerül a vászonra.

– A Rize-zal nyitottatok, volt már Drive, Vicky Christina Barcelona és Félelem és Reszketés Las Vegasban is. Mégis milyen filmek lesznek még?

– Klasszik szerelmes akció, sok csavarral.

fotó: Somay Márk

 – Aki elsőre elmenne Rooftop Cinemázni, biztosan arra gondol, hogy lehet-e rendesen mozizni, vagy behallatszik a Blaháról a forgalom zaja, a filmbe pultnál álló félrészegek kiabálnak közbe.

– A dolog legnagyobb varázsa a kertmozi hangulat megteremtése a szabad ég alatt, de a város felett. Magasan vagyunk a város zajai fölött, elrugaszkodva a városi nyüzsgéstől és ettől lesz az egész exkluzív. (konkrétabban: az UP tudósítója szerint bár nincs hermetikusan elzárt dolby sokpontegyes hangulat, a film mégis teljes mértékben élvezhető.)

– Ha valami ingyenes, akkor teltház van minden vetítésen? Hányra érdemes érkezni, hogy legyen helyünk?

– Zene és hűsítő hangulat már 7-től van, úgyhogy érdemes minél előbb érkezni. Viszont mindenkinek ajánlom, hogy foglaljanak helyet ingyen az info@corvinteto.hu címen! Aki lemarad, az 8 után két perccel még jó eséllyel talál helyet.

– Mikor lesz a szezon utolsó vetítése?

– A globális felmelegedés miatt akár október is lehet, de előreláthatólag szeptemberig tervezünk és télre is keresünk alternatívákat. A téli szezon programjai egyelőre még egyeztetés alatt vannak.

– Popcorn, vagy nachos?

– Popcorn.

A Budapest Rooftop Cinema következő vetítése augusztus 12-én a Fekete Hattyú lesz. Legyél aptudét a facebook oldaluk lájkolásával!