keresés menü

Bol-dogot megölték, pedig az ő alakjában majdnem győzött Magyarországon a trash

A napokban nagyot pörgött az neten a 17-es magyar vizes vb. A megszólalók kritikai fele nyilván szétkaszabolta a buli arculatát, bézs kosztümöktől kezdve a Váci utcai szuvenír shopokat is zavarba ejtő logókig. Ezekkel mind egyet kell értenem, kuka az összes, nem is vártam mást. Az egyetlen üdítő pontja az egész dilinek, viszont pont a Bol-Dog volt, ami a legtöbb sarat kapta. Olyan vállalás (lett volna) ez a magyar kormány és az Úszó Szövetség részéről, hogy nem tudok mást mondani, mint, hogy EMELEM A KALAPOM SRÁCOK!

Miért tetszik nekem a Bol-Dog?

Nézzük meg ezt a jószágot meztelen valójában. A hírek arról szóltak, hogy ez egy puli. Szerintem ha jobban megvizsgáljuk, akkor ez egy komondor. Jópofa fehér rasztás állat (igen: fehér, de rasztás) Mindegyik ábrázolásán, mind plüss formában, mind vektorizálva, vagy jelmezként nyelvet nyújt. Nyelvet nyújt arra, aki ránéz (némi áthallást a “buzi, aki elolvassa” táblákra). De ami a legjobb az, hogy vak, vagy valami nagy baj van a szemével. Összefoglalva egy Nyelvöltő Vak Komondor lett volna a világbajnokság kabalája.

De számomra nem is ez az elsőkörös asszociáció a legkedvesebb. Hanem, hogy ez az egész állat rendkívül pszichedelikus. A befogadónak félelmetes, szorongató, rémálmokat idéző, de mindeközben kesernyésen humoros. A szeme maga a kétlyukú barlang, kietlen, lélektelen űr, a frizurája balázspali, a lénye nemtelen, a testalkata humanoid, két lábon áll és pólót visel, mint egy magyar. (Itt megjegyzem, az egyetlen dolog ami nem tetszik a kutyában, az a pólóválasztás, de még azt is elviselem.)

Az első kérdés, ami megfogalmazódott bennem, hogy ki lehet az alkotó? Melyik ügynökség tud még Magyaroszágon ennyire izgalmas karaktert tervezni? A megfejtéstől még két órán át csóváltam a farkamat, mivel a Kéri Kft., a ‘84-ben alapított ajkai plüss játék készítő cég. Győzött a Veszprém megyei naiv művészet! Az igazság esztétikája lecsapott hazánkra, szorítják vissza az elitizmust és karolják felfelé az izgalmas vidéki vállalkozásokat.

Az már csak a hab a tortán, hogy ezt a lényt Bol-Dognak nevezték el, felélesztve ezzel a nyolcvanas-kilencvenes évek marketing divatját, a kötőjeles szóviccezést. Egyszerű, mindenkinek érthető áthallásokkal spékelve. Magyarán a tökéletes kombináció: magyaros, külföldies, vidám, jelentése meg örökérvényű.

Fotó: Magyar Úszó Szövetség (Facebook)

Mi történt vele?

Ez a dog átment minimum három, vagy harminchárom marketingosztályon, politikusokon, sportolókon, Demcsák Zsuzsákon, Kazanyon míg elért az internetig. És az ajtóban megbukott! Nyomorék Kálmán Olgák és félnótás indexesek nevették ki kormányunk első progresszív kampányát. Az egyetlen oldal, aminek még hittem volna a támogatásában, az a 444.hu, de újfent kiderült számomra: amikor igazán fontos hallatni a hangunkat, a srácok impotens hallgatásba kezdenek. (A többesszámot itt a közös értékrendre értettem, mert az van.)

Addig baszogatták Gyárfásékat, míg ma megfutamodtak. Stílusosan csupa nagybetűvel írt fekete humorú posztban jelentették be Bol-Dog halálát és egyben a Merész Magyarország végét. A progresszív Nyelvöltő Vak Komondor most átadja a helyét valami mindenkinek tetsző pompom macinak vagy jópofa harcsának. Szomorú vagyok és mérhetetlenül csalódott. Baszódjál meg vastagbőr, hvg, index, 444, atv, remélem kurva unalmas álmaitok lesznek 2017-ig! Nyertetek.

(A Posztot Vida Vera írta, de nem cáfolnánk, hogy tükrözi a véleményünket – a Szerk.)