keresés menü

Ha elmész a Banksy által nem támogatott kamu Banksy-kiállításra, azzal csak az olcsó lehúzást támogatod

Valaki persze jól jár vele. Úgy hívják: a szervezők.

Tudható egy ideje, hogy Banksy-tárlat érkezik Budapestre, fel is villanyozódott a közösségi média, jó sokan várják már a február elsejei nyitányt, a kapcsolódó (de általunk most szándékosan nem linkelt) Facebook-eventnél 40 ezernél (!!!) is többen jelezték részvételüket.

Eleve furcsa volt azonban, hogy egyáltalán létezik Banksy kiállítás, tekintve, hogy a rejtőzködő street art gerilla

sosem támogatta a műveinek kiállítóterekbe hordását.

Erről a lehető legegyszerűbben lehet meggyőződni: a saját oldalán, ahol külön megjegyzi, hogy ezeknek a kiállításoknak az egyikére sem bólintott rá.

Most Magyarósi Csaba vlogger friss videójából kiderül, hogy miért: valóban nem látunk itt mást, mint Banksy kreációinak print változatait, sőt, még olyat is, ami az eredeti alkotás oltárira béna utánzata (nézzétek meg a cikkünk elején elhelyezett No Future-lufit fogó lánykát, aztán vessétek össze az eredetivel. Égbekiáltó, röhejes a különbség). Ez alapján okkal tartunk tőle, hogy a komolyan vehetetlenség itt nem áll meg, és több mű is kifejezetten… mű. Magyarul nem több, mint olcsó másolat.

Persze a kiállítás szervezői sem törik össze magukat, hogy megüzenjék, ezt a tárlatot Banksy nem hagyta jóvá, és ennélfogva nyilván egy fillért nem üti belőle a markát. A Facebook-esemény borítóján alulra oda van biggyesztve alig észrevehetően, hogy “illegitim kiállítás”, a leírásból ez valahogy már elmaradt.

Ahogy egy kommentelő érzékletesen megjegyezte:

Aki valamennyire is tiszteli Banksy munkásságát, az nem asszisztál ehhez a kiállításhoz, távolról elkerüli, és erre bíztatja barátait is. Vagy esetleg megteszi azt, amit Banksy tenne, ha itt lenne a városban. Hogy az mi, annak az elképzelését mindenkinek a fantáziájára bízzuk ?

Tűz tartalom 🔥