keresés menü

Vissza a föld alá? Egy alagsori pincében nyílt meg a nyolcker legújabb galériája, a Babicska

Még egy random nyári délutánon történt, hogy a Bacsó Béla utcában lófráltunk, amikor jött az ötlet, hogy nézzük meg, mi van ezzel a Klubélával. Sok évvel ezelőtt voltam valamikor, csak eszünkbe jutott.

A ‘Bélában nem volt épp senki, csak a hely volt meg. Viszont a pincerendszer végéből motoszkálás hallatszott, úgyhogy hátramentünk. Néhány emberke ügyködött iszonyú porban, azt mondták, hogy valamiféle galéria lesz.

A bútorokért nem kellett messze menni a pincerendszerben szinte minden megtalálható volt.

Már el is felejtettem a sztorit, amikor megtudtam, hogy kábé két hete Babicska néven tényleg megnyílt a hely. Meg is kértem Kittit és Barbarát, hogy vezessenek körbe a negyvenpár négyzetméteres helyen, és meséljék el, hogy mi ez, hogyan jött, mi a cél vele.

Ott kezdődött az egész, hogy valami külkerületbe kimentek néhány farostlemezeért, ami egy projekthez kellett, de túl drága volt a szállításuk, így elengedték, ellenben találtak egy hirdetést, hogy van egy kiadó galéria. Felhívták, de már nem volt aktuális.

Mivel helyszínen üzemel egy szabadulószoba is, ezért ez a látvány fogad az utcáról belépve.

Ez bogarat ültetett a fülükbe, így hát kitalálták, hogy tényleg keresnek egy helyszínt galériának, mert csomó olyan művészismerősük van, akinek még soha sem volt kiállítása. Aki nincs benne az intézményrendszerben, az maximum annyit tehet, hogy bekopog egy kocsmába, hogy kirakhatná-e a falra a dolgait.

Viszonylag hamar meg is találták ezt a Bacsó Béla utca 10-es szám alatt nyíló pincerendszert, aminek a főbérlője ráadásul egész rajta lenne azon, hogy valamiféle közösségi élet alakuljon ki ezen a hétszáz négyzetméteres területen. Szabadulószoba, társadalomelméleti klub és galéria mindenesetre már van.

A Babicska nem csak szimpla galéria lesz, hanem egyfajta közösségi térnek szánják, ahol például workshopokat is lehet tartani, meg bármilyen olyan dolgot, amire másutt nincs lehetőség – és persze azért valahogy belefér az egésznek a koncepciójába.

Egyelőre Kitti és Barbara képei vannak kitéve, de már 30 különböző művész jelentkezett, hogy érdekelné valamilyen kiállítási, bemutatkozási lehetőség.

Kitti és Barbara

A Babicska történéseit a Fb-oldalukon tudjátok követni, illetve azon keresztül el is tudjátok érni a kurátorokat, ha bármi kérdésetek lenne.

Ez egy fotó a megnyitóról.

Fotók: Fb és a szerző