keresés menü

Az úr, aki kerékpártörténelemmel él egy lakásban

Egy kedves, ősz hajú úr James Macdonald, aki a szörnyen autócentrikusnak tartott Ausztráliában nem oldtimer kocsik bütykölésével állt be a sorba, hanem egy ritkaságnak számító bicikligyűjteménnyel lett nemrég a Vimeo sztárja. A férfinek ugyanis a teljes biciklitörténelem ott van a kertvárosi házában.

oregbic

Dean Saffron sajtófotós egy portrésorozatot ment készíteni Macdonald-ról és bringáiról, de végül úgy döntött, hogy videóban mutatja meg a világnak a férfit, aki százéves műremekekkel alszik. A Spokesman című videóban bemutatott gyűjtőnek az első, Karl von Drais által készített Flintstone-módra hajtható, fából készült ősbiciklikből is van egy működő példánya, de elmondása szerint minden létező bringás korszakból beszerzett már legalább egy darabot. Így velocipédektől kezdve fura formájú Pedersen-eken és háborús bicikliken át a 80-as évek oldschool montenbájkjaiig van neki minden, ami emberek kezével készült és nem egy futószalagról dobták piacra.

A technikai fejlődést és a design változásait is jól szemléltető kollekció kerékpárjainak szépsége a személyesség, valamint a tény, hogy nem feltétlenül a funkció volt, amit tervezőik elsőként szem előtt tartottak. “A formának nem feltétlenül csak a funkciót kell követnie, az is fontos, hogy gyönyörű legyen” – szól Macdonald, mi pedig irigykedve bólogatunk.