keresés menü

Magyar autista fiatalok és művészek álltak össze, hogy designtárgyakat készítsenek

Az autizmust és a művészetet hozza össze lassan tíz éve az Autistic Art Alapítvány éves jótékonysági aukcióján, amelyre néhány napja Budapesten került sor. A művészek autista fiatalok rajzaira reagálva alkotnak, a közös munkából pedig igazán különleges, jótékony célú dolgok születnek.

Gera Noémi ékszertervező munkája
Lakatos Renáta autizmussal élő alkotó inspirációul szolgáló munkája

Idén többek között egyedi ékszerek, ruhák, kiegészítők, ágynemű, kerámiák és designtárgyak készültek olyan designerek, művészek és ékszertervezők közreműködésével, mint Abaffy Klára, Gera Noémi, Kele Ildikó vagy Anh Tuan. A kezdeményezésben az idén 15 művész vett részt, akik az alapítvány művészeti programja keretében alkotó autista fiatalok grafikáiból inspirálódtak: egy-egy autista fiatal munkáját kiválasztva hoztak létre egyedi tárgyakat jótékony célra. Kalapács alá került 15 kortárs művész alkotása is.

Rajzból ágynemű és bross

A művészek olyan tárgyakat alkottak, amelyeken a sajátjuk mellett a választott autista alkotó stílusa, motívumvilága is visszaköszön. Így lett például Abuczki Dávid, autista fiatal rajzából tál Konda Brigi keramikus közreműködésével, Lakatos Renáta grafikájából nyaklánc Gera Noémi ékszertervező művész segítségével, hernyóselyem kimonó a Kamchatka Designtól Bihari László rajzával.

Autistic Art ágynemű
Bihari László autizmussal élő alkotó ihletül szolgáló munkája

Az aukcióból származó bevételéből az Autistic Art Alapítvány tíz hazai civil fenntartású autista lakóotthont támogat és egy egyedülálló művészetterápiás program keretében foglalkozásokat tart az autizmussal élőknek – utóbbiakon születtek a művészeket megihlető grafikák is. A fiatalok itt szabadon rajzolhatnak, így azok, akik kevéssé tudják kifejezni magukat a rajzaikkal megmutathatják, hogy zártságuk mögött ki is rejtőzik valójában.

Az autisták ugyanis jellemzően nem összefüggésekben, kontextusban gondolkodnak, sokkal inkább képszerűen. A fiatalok ráadásul rendkívüli vizuális kifejezőeszközökkel rendelkeznek.

Az autizmussal élő fiatalok rajzait, alkotásait minden évben jótékonysági aukciókon és kiállításokon mutatja be az alapítvány, valamint a kiemelkedő alkotások megjelennek az Autistic Art designmárka termékein. “Az Autistic Art egyik célja, hogy megmutassa: autista fiatalok közreműködésével is készülhetnek minőségi, művészi értékkel bíró termékek. Az idei aukciónk több mint 22 millió forinttal zárult” – mondta Bella Viktória, az Autistic Art Alapítvány ügyvezetője.

Abaffy Klára ékszertervező művész munkája
Bihari László autizmussal élő alkotó ihletül szolgáló munkája

Mára minden 68. ember autizmussal él, és ez az egyik leggyorsabban növekvő fogyatékosság. Ennek ellenére az autizmussal élő fiatalokat ellátó lakóotthonok folyamatosan nehéz anyagi helyzetben vannak.

Nekik nyújt segítséget az Autistic Art Alapítvány. Ezekben az otthonokban több mint 200 fiatalt látnak el, akik önálló életvitelre nem képesek. A lakóotthonokban azonban közösségben élhetnek, alkothatnak, dolgozhatnak a képességeiknek megfelelően. A lakók számára ezek az otthonok jelentik a biztonságot és sokszor a második családot is.