keresés menü

Analóg fotóelőhívás a mobilod kijelzőjéről, otthoni sötétkamrában? Igen, de WTF!

fojo

Na, hát ez. Nem gondoltam volna, hogy lesz, aki első látásra egy egészen stabil lábakon álló, mégis holtegyszerű hidat képes verni a fényképészet két végpontja között, a hagyományos, lassú, mindenféle elővigyázatosságot követelő analógfotózás és a kapkodós 21. század Instagram-radikalizálódása között. Pedig úgy néz ki, ezek a srácok a Fojonál megcsinálták: létrehoztak egy készüléket, meg a hozzá tartozó kellékeket, amikkel komolyabb szakmai háttér nélkül is elő tudjuk hívni papírra a mobilos képeinket. Igen, mi, és nem a morcos tata a Wesselényi utcában!

A módszer brutálisan egyszerű: a nagyítógép hasonlóan működik, mint a klasszikus darabok, csak éppen itt a telefonunk – ami lehet iPhone, Android, bármi, ami nem tepsiméretű phablet – a fényforrás. Aztán már csak a negatívhívóban, a stopfürdőben és a fixír oldatban kell megáztatnunk a képet, és már arathatjuk is a babérokat:

Nem csak az a nyerő ebben, hogy nem kell külön printszalonba loholni egy pendrive-val, amire persze előre le kell mentegetnünk a képeinket, de még a teremtés megfizethetetlen érzése is párosul hozzá. Ebben bújhat meg a siker kulcsa. Meg abban persze, hogy a lomós őrületnek (meg persze a régies effektekkel operáló mobilalkalmazásoknak) is köszönhető analóg revivalban tökéletesen eltalálhatják az ötletükkel azokat, akik félnek belemerülni a fotóelőhívás tradicionális módszertanába, de azért a maguk félénk módján mégiscsak kipróbálnák.

Az Enfojer nevű eszközhöz ráadásul nem csak a nagyító meg a vegyszeres tálcák, de még fotópapír és nagyon csecse piros lámpa is dukál – hiszen egy sötétkamra csak ezzel lehet komplett. Nagy kár, hogy egyelőre a kereskedelmi forgalomba még nem jutott el a termék, de itt lehet pénzzel hozzájárulni, hogy végül ez is megtörténjen.