keresés menü

Amikor azt hinnéd, hogy a prűd kurátorok már a múlt csontvázai, akkor jön a Louvre és letilt egy installációt

A holland Atelier Van Lieshout művész-dizájnerkollektívához fűződik a Domestikator nevű, még 2015-ben létrehozott mű, ami félreérthetetlen pózban ábrázol két absztrakt lényt. Október 19-én állították volna ki a múzeum melletti Tuileriákban, de az utolsó pillanatban úgy döntött az intézmény vezetése, hogy nem fogják.

“Ennek nem szabadott volna megtörténnie” – mondta a csoport alapítója, Joep van Lieshout a New York Timesnak, hozzátéve, hogy egy múzeumnak egy kommunikációra nyitott térként kéne működnie.

A kérdéses alkotás, amitől megijedt a Louvre

Ráadásul, magyarázta meg azt, ami furcsa és egyben szomorú, hogy 2017-ben magyarázatra szorul, az installáció igazából nem is explicit. Nincsen genitália, leegyszerűsített, elvont formákból épül fel az egész, úgyhogy bántó szűklátókörűségre utal, hogy csak azért visszahívták, mert szerintük egyes látogatókat megsérthet.

Jean-Luc Martinez, a Louvre elnöke elismerte, hogy félreérthetőnek tartották, főleg internetes kommenteket olvasva, miszerint “túl brutális.” Főleg, hogy egy játszótér is a közelben van (!!!).

A kollektíva vezetője szerint nem egyedi esetről van szó, ez a fajta (ön)cenzúra tünetszerűen egyre gyakrabban bukkan fel a művészvilágban, mert

mindenki attól remeg, hogy majd mit fognak szólni egyesek, a fenti esetben például vallási csoportok vagy az állatvédők.

Kösz, PC-rendőrség!

Mi mindenesetre reméljük, ezeknek a jó erkölcscsősz kurátorembereknek senki nem mutat meg néhány Egon Schiele-képet, vagy néhány melles asszonyt a sajtá kiállítótereikben, nehogy ne tudjanak aludni az életben!

(via NY Times)