keresés menü

Alex MacLean az emberi civilizáció mintáit fotózza – repülőgépének ablakából

“Ezek az absztrakt és vonzó mintázatok magukhoz rántják az embereket, akik remélhetőleg abba is jobban belegondolnak, milyen dilemmák húzódnak meg mögöttük” – mondta a Wirednek a saját repülőjéből fotózó Alex MacLean, aki ezek szerint nem csak a visszatérő formák esztétikuma miatt készíti felvételeit, de azért is, hogy megmutassa, hogyan uralja le a civilizációnk a minket körülvevő világot. Lehet, hogy csodaszépen, de egyben drasztikusan is: képein ez a kettősség játszik össze, pont olyan magasságból, ahonnan az emberi alakok még éppen kivehetők, de már a nagyobb összkép is kibontakozik.

amc01

Ehhez persze némi tehetségre van szüksége – meg felszerelésre, ami két gépvázból és öt objektívből áll, 24 milliméterestől a 400 milliméteres fókusztávolságúig. Amikor kiszúr egy jó témát, negyvenöt fokos szögben megdönti a gépet, és úgy nyomja az expógombot. De szerencsére már jó negyven éve gyakorolja ezt, úgyhogy gondja nem nagyon akad.

További tippeket – például hogy nem kell mindig a kompozícióval pöcsörészni, az nem fog jobb képet eredményezni – ebben a cikkben osztott meg a nagyvilággal, mi inkább mutatjuk a fotókat:

amc02

amc03

amc04

amc05

amc06

amc07

amc08

amc09

amc10

amc11

amc12

amc13

amc14

amc15

amc16

amc17

amc18

amc19

Ez csak egy nagyon szűk metszet MacLean bőséges portfóliójából, azt egészében itt lehet, és tanácsos is végigböngészni. Mi alig tudtunk válogatni a jobbnál jobb fotók közül.