keresés menü

Aj Vej-vej száznál is több kerítést emel New Yorkban, reagálva a nacionalizmus erősödésére világszerte

Kína leghíresebb, saját országának kommunista vezetését és egyéb világpolitikai történéseket is gyakran élesen bíráló művésze újabb komoly projektre készül, ami már így elöljáróban is úgy tűnik, hogy karrierjének egyben legnagyszabásúbb köztéri akciója is lesz: 100 kerítést és egyéb installációt emel New York-szerte Good Fences Make Good Neighbors munkacímmel (ami egyébként utalás egy Robert Frost versre).

Az idén októberben nyíló, az utca embere által bármikor megtekinthető tárlat Aj Vej-vej saját szavai szerint reakció a “nyitottság alapvetésétől való elfordulásra”, nyilvánvalóan Donald Trumpra utalva.

Ilyen lesz az egyik, és még lesz sok másik

“Amikor a Berlini fal leomlott, összesen tizenegy országban voltak még határkerítések és falak. 2016-ra ez a szám hetvenre emelkedett. Azt vesszük észre, hogy a nacionalizmus erősödik, határátkelők záródnak be, és egyre inkább kirekesztjük a menekülteket, a háború áldozatait és a globalizáció veszteseit” – mondta a művész.

A város választás nem véletlen: New York máig “többmillió bevándorló kapujául szolgált az Egyesült Államokban, akik egy jobb élet reményében jöttek ide, aztán jól is jártak azzal, hogy beletettek a közösbe” – tette hozzá Bill de Blasio polgármester. Aj Vej-vej egyébként maga is élt New Yorkban a nyolcvanas években.

(New York Times / Public Art Fund)

Tűz tartalom 🔥