keresés menü

A nap videója: kísérlet a harlemi borbélyszalonban

John Quiñones az ABC Newson futó társadalmi problémákkal foglalkozó videósorozata, a What Would You Do? egyik utóbbi epizódjában a különböző származású, bőrszínű emberek párkapcsolati problémáját tette meg vitatémának. A WWYD azt csinálja tök jól, amivel a Magyar Rendőrség hatalmas bakot lőtt a Csak egy szippantás… című és az ahhoz hasonló totál béna, életidegen prevenciós anyagaival: itt a társadalmi üzenetet nem a valóságtól elhatároltan megrendezett videókkal próbálják meg továbbítani, hanem az utca emberét hozzák olyan helyzetbe, hogy annak muszáj legyen véleményt nyilvánítania, akár hallgatásával is.

borbelyB

A különböző bőrszínű emberek párkapcsolati együttélésének megítélését firtató kérdés pedig azért különösen fontos, mert ilyen szituációkban nem lehet elalibizni a békés “egymás mellett élés” frázisával, hanem ténylegesen meg kell történnie az elfogadásnak.

Quiñones ennek a kérdésnek a megbirizgálására ötlött ki egy egyébként banális szituációt. Egy harlemi borbélyszalonban a kuncsaftok előtt eljátszatta három színésszel azt a sztorit, hogy a fekete fodrászlány kiakad azon, hogy az egyik fekete vendégnek – skandallum! –  fehér bőrű, szőke barátnője van. A beépített fekete leányzó belekezd a gyűlöletbeszédébe, mondván, hogy hát a fehérek régóta elnyomják a feketéket, hogy ez nem normális, és így tovább. A szalonban várakozóknak pedig elkerekedik a szeme, elkezdenek fészkelődni, és egyszer csak valamelyikőjük megszólal a fehér lány védelmében.

http://www.youtube.com/watch?v=kKPujM9T17g

A műsorban az az érdekes amúgy, hogy azokat is megkérdezik utólag az események megrendezettségének tudatában, akik nem szólaltak meg, mutatván, hogy a hallgatás sem jelent feltétlenül beleegyezést a történtekbe. A videó legjobb része amúgy az, miután az utolsó nő azzal érvel, hogy vajon a rasszista néger fodrászlány hagyná-e meghalni a szőkét, akkor ő – kiesve szerepéből – elsírja magát. A való életben ugyanis ő is “kevert” párkapcsolatban él. (Érdemes megnézni, mert jobb, mint így leírva.)

Enélkül a váratlan fordulat nélkül is jó lenne a videó, mert cselekvésre sarkallja a performanszba bevontakat és a videót megtekintőket egyaránt, ezzel a szép végkifejlettel együtt viszont megy a maximális respekt, #a nap videója plecsni!