keresés menü

A nap videója: drogprevenció pszichedelikus poparttal, 1971-ből

cewr4flg66dyx7ymekfi

Voltak idők, amikor még a hatóságok nem ilyen meghökkentő performanszokkal próbálták megszólítani és jó útra terelni az ifjúságot, mint amilyen a szabolcsi rendőrség Csak egy szippantás… című meme-bányája is volt a maga véresen profi felvezetésével, élethű párbeszédeivel és végül drámai klimaxával (ugye az iróniamétert senki nem kapcsolta le!), hanem nagybetűs MŰVÉSZETTEL.

Az amerikai mentálhigiénés központ 1971-es prevenciós filmje nem csak hogy egy bátor Alíz a Csodaországban-átirat volt, hanem egy kevert technikájú vizuális orgia a popart, a hippikorszak pszichedeliája és a szürrealizmus keresztmetszetében.

Nézzük meg ezt. És ez még csak egy állókép! A videóból!

A bő tíz perces, félig rajzokból, félig fotókból álló animációs alkotás nem vette hülyére a korabeli fiatalokat triviális üzenetekkel, nevetséges, a való életben soha be nem következő, de reálisnak hazudott dialógusokkal. Helyette egy klasszikus modern műalkotást kaptak, ami nagyon is számol a befogadó kreatív hozzáállásukkal.

Most őszintén, egy ilyen kép kinek nem ég bele a retinájába?

A film sztorija szerint Alice az Alíz Csodaországban című könyvet olvasgatva elalszik a réten, majd álmában, miután lehúzza az “igyál meg” feliratú üvegcse tartalmát, bejárja a drogok világát. Többek között találkozik a heroint szimbolizáló Szív Bubival, az amfetaminos nyuszival vagy az LSD kalapos emberével. Mindezt azonban olyan szuper látványvilágon keresztül követhetjük figyelemmel, hogy drogellenes aktivista legyen a talpán, akit ez nem zavar össze.

A döntést mindenkire rábízzuk: a legjobb vagy a legrosszabb drogellenes kisfilm?

Forrás: iO9

Urbanplayer

Tűz tartalom 🔥