keresés menü

A művészet mindenkié, közölte Aj Vej-Vej, ezért legújabb alkotását meg lehet venni egy csomó barkácsáruházban

Ami nem más, mint láthatósági mellények rudakon.

A kritikus, világutazó konceptművész, akit saját szülőhazájának, a kommunista Kínának hatóságai rendszeresen vegzáltak (2018-ban például figyelmeztetés nélkül romba döntötték műtermét), ismét bejelentkezett egy újítással: egy olyan “szobrot” hozott létre hétköznapi anyagokból, amit a német Hornbach áruház polcairól elfogadható áron meg lehet vásárolni, és otthon DIY-módon összetákolni szépen.

“Láthatógi mellények fordítva cipzározva” – így nevezte el az alkotást, amivel a művészeti piac már-már hermetikus zártságára is reflektál egyúttal, hiszen az mindenekelőtt a gyűjtőknek és a múzeumba járóknak kedvez, és nem a köz emberének, akik aligha engedhetik meg maguknak, hogy kortárs kreációkat vásároljanak a nappalijuk falára.

Aj Vej-Vej persze azt is mondja, hogy

ez itt azoknak szól, akiknek van humora, illetve akik megértik, hogy bárki kölcsönözhet értelmet bárminek.

“Nem kell komoly tanulmányokat folytatnod ahhoz, hogy megértsd a művészetet. (…) A művészet mindenkié: mindenkiből lehet művész, mindenki előtt ott az esély, hogy alkosson. És bár a művészet önmagában talán nem teszi a világot egy jobb hellyé, abban biztos vagyok, hogy megvan benne az az erő, hogy minket, embereket jobbá tegyen” – fűzte hozzá.