keresés menü

A meztelen férfi: hiánypótló kiállítás a LUMU-ban

Meztelen pasikat még mindig jóval kevesebb alkalommal látunk, mint nőket, legalábbis ha kiállításokról, művészeti eseményekről van szó. A Robert Mapplethorpe-kiállítás ezen némileg változtatott, de az elfogadott tendencia általában még mindig az, hogy a női aktok hordozzák a szépséget – a művészettörténet nagyobb szakaszaiban a férfi test inkább az erőt, a nyersességet jelképezte. A Ludwig Múzeum most egy hiánypótló tárlattal próbál betölteni egy űrt, méghozzá a linzi LENTOS Kunstmuseum kiállításának utazó anyagával, mely 1900-tól egészen napjainkig eleveníti fel a férfiak társadalomban elfoglalt szerepét, ezek változásait, a meztelen férfi test látványának hatásait, jelentését. Egy biztos: a cukormázas, csillogó giccs legalább olyan fontos szerepet kap, mint a klasszikus aktok.

Spencer Tunick, David LaChapelle, Oskar Kokoschka, Pierre et Gilles, Valie Export, Gilbert & George, Keith Haring, Matthew Barney, Louise Bourgeois, valamint a már említett Robert Mapplethorpe mind-mind itt lesz egy kiemelt alkotással, akárcsak Vaszary János, Uitz Béla, Lakner László, persze a kiállítók teljes listája ennél sokkal színesebb és figyelemreméltóbb.

Többszáz műtárgyat állítanak ki európai és amerikai gyűjteményekből egyaránt, a kiállítás pedig március 23-ától tekinthető meg egészen június 30-igFacebook eventre itt csatlakozhattok. 

Urbanplayer

Tűz tartalom 🔥