keresés menü

A deszkázás segít az afgán lányok felemelkedésében

Oliver Percovich 2007-ben ment egy kört a deszkájával Kabulban, aminek láttán egy csomó gyerek gyűlt köré, kérlelvén, mutassa meg nekik is, hogy működik. Ennek az élménynek a hatására Percovich megalapította a Skateistan nevű non-profit szervezetét, aminek a sportoláson túl fontos társadalmi céljai is vannak.

Az afgán lányok számára ugyanis nem engedélyezett a biciklizés, csomó más sportot pedig alapból kizár a nem éppen opcionálisan választható ruhájuk. A gördeszkázás azonban egy olyan tevékenységnek bizonyult, amin keresztül ők is részesei lehetnek egy közösségnek.

A komplett gördeszka parkkal is rendelkező Skateistan azonabn nem csak a felhőtlen szórakozásból áll. A ma már kizárólag helyiek által működtetett szervezet idősebb tagjai segítenek az oktatásból kimaradó társaik felzárkózásában, lehetővé téve az oktatásba való visszakerülésüket. Ezzel tulajdonképpen azt az általunk is megszokott struktúrát használják, miszerint,

ha kész a lecke, kezdődhet a deszkázás!

A program különös figyelmet fordít a szegény, gyerekkorukban már munkára kényszerülő gyerekekre valamint a lányokra is. Utóbbiak a kabuli Skateistan tanulóinak olyan 40-45 százalékát teszik ki mára. Ami óriási eredmény. Jessica Fulford-Dobson londoni fotóst is ők érdekelték leginkább. Így született az a fotósorozat, amiből néhány kép itt is látható, az összes pedig a londoni Saatchi Galériában április 28-ig.

Oliver “Ollie” Percovich azóta több helyen, köztük Dél-Afrikában és Kambodzsában is létrehozott hasonló oktatási és közösségi központokat, ahova a gördeszkával csalogatja be a helyi fiatalokat.

További képek a Skateistan honlapjáról:

(via Featureshoot / Skateistan)