keresés menü

A berlini klubok összefogtak a politikusokkal a fenntartható bulizásért

Azt már eddig is nagyon jól tudtuk, hogy a német politikusok egész máshogy állnak a főváros éjszakai életéhez, mint ahogy mondjuk nálunk, Magyarországon.

A városvezetés több esetben támogatásáról biztosította a város népszerűségében nagy szerepet játszó klubokat, nemrégiben pedig egymillió eurót különítettek el a klubok szigetelésének megerősítésére, hogy a környéken lakókkal is súrlódás mentes legyen az együtt létezés.

Most a Friends of the Earth Germany és a clubliebe e.V. nevű szervezetek dolgoztak ki egy klímavédelmi programot a berlini városvezetés támogatásával. A legfontosabb céljuk az, hogy 2050-re széndioxid-semlegessé tegyék a várost. A klubokra pedig nem csak résztvevőként számítanak, hanem ők lennének az egész kezdeményezés zászlóshajói.

“A berlini klubok trenddiktálók, és nem csak zenei szempontól, hanem az életmód tekintetében is”

Ez a mondat Georg Kösslertől a Green Party projekt képviselőjétől származik. Majd hozzátette, hogy a politikusok nem véletlen fókuszálnak a klubokra, nagyon is tudják, hogy milyen nagy hatásuk van. Rajtuk keresztül rengeteg embert elérhetnek és motiválhatnak a zöldebb életre.

A klasszikus környezetbarát energiagazdálkodás, és hulladékmenedzsment mellett olyan futurisztikus ötletek is előjöttek, mint a “fenntartható tánctér”, ami a tánc során felszabaduló energiákat gyűjtené össze újrahasznosításra. Egész pontosan nem futurisztikus ötlet ez, hanem csak annak tűnő, Rotterdamban egyébként már van egy klub, ami használja ezt a technológiát.

Kössler egyébként reméli, hogy más városok is követik a példájukat, és ők is adnak pénzt a kluboknak, hogy zöldebbé tudjanak válni. Ez mindannyiunk érdeke.

innen