keresés menü

Wifi-függők vagyunk mindannyian?

A UPC edukációs portálja, a Wifipedia.hu csinált egy kutatást, amiből kiderül, hogy a wifi szerves része az életünknek, ma már teljesen elképzelhetetlenek nélküle a mindennapok. A kérdőívet több ezer internetező töltötte ki.

A felmérés első, legalapvetőbb kérdései között szerepelt, hogy mik azok a dolgok, amiknek a megléte életbevágóan fontos az otthonunkban. Az természetesen nem meglepő, hogy a megkérdezettek 80 százaléka a fűtést tartja a legnélkülözhetetlenebbnek, ami nélkül pár órát sem bírnának ki. Az már annál inkább, hogy a wifit – amely a felhasználóknál az internet szinonimájának bizonyult – majdnem kétszer annyian mondták életbevágóan lényegesnek, mint a tévét,

és majdnem ugyanannyian mondták életbevágóan lényegesnek, mint a mosógépet.

A felmérésből kiderült, hogy az internet-előfizetés kiválasztásánál a negyedik legfontosabb szempont a csomaghoz járó wifi router, valamint annak minősége, ahogy az is, hogy már a 65 éven felüli internet felhasználók körében is a wifis netkapcsolat a leggyakoribb.

Készült amúgy egy szexi infografika is az érdekességekről:

Megfigyelték továbbá, hogy az otthoni netezés során is egyre fontosabb az ingatlanokon belüli mobilitás és a mobil eszközök használata – amelynek köszönhetően szignifikánsan felértékelődött a wifi szerepe. Egyértelművé vált az is, hogy bár a felhasználók egyre tudatosabban és rendszeresebben mérik a wifi sebességét,

arról, hogy ezt milyen mértékben befolyásolja a router helyzete, vagy mi zavarhatja a jelet, már jóval kevesebbet tudnak.

A válaszok alapján a wifi-használók nagyon fontosnak tartják a hálózati biztonságot, de ezen a területen még bőven fejlődni kell, hiszen a válaszadók jelentős része még mindig a szolgáltató által megadott jelszót használja, és a korhatáros tartalmak szűrésében sem alakult ki sokaknál a tudatosság.

A teljes kutatási eredmény itt érhető el.

Ez meg egy elgondolkodtató korábbi posztunk a témában:

22 ezer ember a tudtán kívül vécépucolást vállalt, mert átolvasás nélkül kipipálták a nyilvános wifi szabályzatot