keresés menü

Vigyázat: ételmérgezést okozhatnak a fesztiválos karszalagok

Nyilván mindenkinek megvan a szitu, amikor egy fesztivál befejeztével nem vágja le a karszalagot, hanem még hetekre vagy akár hónapokra magán tartja kedves emlékként. A Surrey Egyetem professzora, Dr. Allison Cottell friss tanulmánya nyomán ez – ha érzelmileg érthető is, de – egészségügyi szempontból némiképp aggályos tett.

Cottel szerint ugyanis a karszalag kiváló táptalaj a baktériumok számára. Egy két éven át hordott karszalagon hússzor annyi baktériumot talált, mint egy olyan ruhán, amit azért egy-két nap után a szennyestartóba hajítunk.

Az olyan baktériumok, mint mondjuk a Staphylococcus velünk élnek és általában veszélytelenek, noha horzsolás és vágás esetén fertőzést okozhatnak, valamint akut ételmérgezést is okozhatnak, ha lenyelik őket. Így hát azoknak mindenképpen javasolt levágni a karszalagjukat, akik egészségügyben vagy vendéglátásban dolgoznak, tehát olyan helyen, ahol ezeket a bacikat eséllyel átadhatják más embereknek.

Vajon szóltak erről annak a holland bulihuligánnak is, akit kismillió feszten lehetett látni az elmúlt években Európában, többek közt a Szigeten is, és arról híres, hogy sosem vágja le őket? :DDDDDD

(via)

Tűz tartalom 🔥