keresés menü

Mi az, ami durvább, mintha egyszerre lennél turnézó zenekar és fesztiválozó állat?

Válasz: az Ultrabalaton nevű futóverseny!

Idén a Roadster tízfős csapatával én is részt vettem az Ultrabalatonon, életemben először. Keményebbre készültem, aztán az a része, amire készültem igazából könnyebb is volt. Azonban amikor tizenkét kilométerem után lesérült egyik csapattárs, és egy óra pihi után újabb nyolcat kellett fussak, az bőven túlment a várakozásokon, meg azon, amit magamról gondoltam.

Alsóbélatelep, strandöltözők

Az első futásomig vártam tizenöt órát, és ahogy forgattam a fesztivál térképfüzetét, akkor jutott eszembe, hogy a Run & Roll fesztivál még igaz is, hiszen minden váltópontnál megy a zene, meg tényleg több ezer ember összejön és együtt csinál valamit. Azonban mindemellé olyan is volt, mint amikor zenekarral turnézik valaki és megy városról városra.

De miért durvább, mint egy fesztivál?

  • Bár a szervezők küzdenek ellene, félidőben volt tisztítás, de attól még mocskos toitoi-okra vagy ítélve. Az útvonal mentén nem fogsz tisztára nyalt vécét találni. Nincs VIP szekció se.
Homályos májusfa valahol az északi parton.
  • Ugyanígy a szállást is felejtsd el. Vihetsz sátrat ugyan, de nem lesz felverve. Az a legnagyobb ajándék, ha autóban el tudsz aludni két órára, vagy jobb esetben a kegyes időnek köszönhetően az autó mellé ledobott pokrócon.
  • Étkezni csak abból tudsz, amit viszel magaddal. A váltópontoknál ehetsz aszalt szilvát vagy fél marék mogyorót, de ha mondjuk Fenékpusztán ér véget az etapod, akkor nem lesz ott egy hotdogos megmenteni, csak amit csomagoltál magadnak. És ez igaz a mainstreamebb városokra is.

Miért durvább, mint turnézni?

  • Aki volt már turnézni, akár csak kísérőként, az tudja, hogy a legtöbb idő az autóban vagy a kisbuszban telik el. Nos, egy Ultrabalatonon szinte végig a kocsiban leszel, amikor nem futsz, vagy mert próbálsz pihenni, vagy mert úton vagytok a következő váltópont felé.
  • Szokás mondani, hogy a turnézó zenekaroknak nincs idejük várost nézni. Hát itt a legtöbb esetben egy főtér sem jut. Alsóbélatelepen volt tizenöt percem, meg Füreden két óra, meg persze az elején pont annyi, amennyivel korábban odaértünk, meg amennyit még ott bírtunk maradi a befutó után.
  • A közösségi élmény is sokkal kevésbé közösségi, nem hogy új ismerősöket nem igazán lehet szerezni, de még ennyi idő sincsen, mint egy backstage-ben két koncert között. Szombaton hajnaltól kora estig indultak a versenyzők, és mivel mindenki folyamatosan úton volt, tervezgetett, sérülés vagy egyéb galiba esetében újratervezgetett a legtöbb interakció arra korlátozódott, hogy előzés esetén kölcsönösen mutattuk egymásnak a felemelt hüvelykujjainkat, hogy hajrá!
Balatonfüred

Ugyan az a 15 óra, amit az első etapomig a kocsiban töltöttem, akkor szörnyű unalmasnak tűnt, az egész Ultrabalaton a maga 221 kilométerével sokkal intenzívebb volt, mint bármilyen kulturális fesztivál. Úgyhogy csak annyi a tanulság, hogy a fesztiválszezonban sose felejtsétek el, hogy sportfesztiválok is vannak, ha valaki a kőkemény turnéjával vág fel, meg csak legyintsetek rá!

Félpercnyi fesztiválhangulat

Végül néhány kép a legnagyobb segítségünkről, lakhelyünkről, mindenünkről: