keresés menü

Újabb tudomány méltatja az LSD hatását az emberi kreativitásra

A Language, Cognition and Neuroscience nevű amerikai folyóirat friss száma annak ment utána, hogy milyan hatással van az LSD a beszédre és úgy magára a nyelvre. Tíz résztvevőnek adtak egy héten át LSD-t egy szem placebo-tablettával megszakítva, miközben különféle képeket kellett felismerniük.

Érdekes módon az eredmények azt mutatták, hogy a drog hatása alatt nem változott a reakcióidő, ugyanakkor a résztvevők többször olyan hibát vétettek, amivel “csak” közel lőttek az eredeti jelentéshez.

Praktikusan ez úgy nézett ki, hogy amikor eléjük tették egy autó képét, akkor a beelesdézett arcok az autót buszként és vonatként is azonosították az autón túl. Tehát egy adott kép náluk több szót is előhívott a tudatalattiból.

Ez a megfigyelés nagyban összecseng az LSD-nek a pszichológiában való eddigi használatával. Ahogy ez az együgyü példa is mutatja, úgy fest , az LSD segítségével gyorsabban el lehet jutni bizonyos dolgok gyökereihez, segít kilépni a nyelv által determinált keretekből, könnyebbé teszi az asszociációt.

(via)