keresés menü

Ugye te is sokszor dugod be az USB-t rosszul? A feltaláló elárulja, miért volt szükség erre a bénácska dizájnra

Hogy mi a legidegesítőbb a kis lapos izében? Hát az, hogy nem megfordítható, hanem csak egyféleképpen csatlakoztatható a lyukába. Ezért mindenki gyakran tolja be helytelenül. Sőt, néha háromszor is fordít rajta, pedig csak kétesélyes a siker! Nem nagy ügy, de néha feltúrja az ember agyát rosszabb pillanataiban.

23 évvel később az USB bevezetése után Ajay Bhatt, a csatlakozó létrehozója leleplezte a megfejtést, hogy miért van ez a kis idegesítő nüansz.

A válasz nevetségesen egyszerű:

a mindkét irányban bedugás képessége azt követelte volna, hogy az USB-ben fekvő kis drótokból és áramkörökből is dupla annyi legyen, így a költség is kétszereződött volna.

Ajay Intel-es csapata tökéletesen tisztában volt, hogy az 50-50 százalékos sikeres csatlakoztatás frusztrációt fog szülni, de azt is, hogy pénzügyileg csak így fogja megérni a dolog.

Az USB atyja

Az igazán kemény munka akkor jött, amikor meg kellett győzni a nagy informatikai cégeket, hogy szükségük lesz az USB-re. A herkulesi feladat végül sikerrel járt, és az USB nagyot robbant, iparági sztenderd lett.

Öt évvel ezelőtt ráadásul megszületett az USB-C, ami már megfordítható, úgyhogy ez a stresszfaktor is elhárult.

(via NPR)