keresés menü

A TV2 elfelejtette, miért nem kellene fehér embereket feketének festeni

Blackface főműsoridőben :///

Justin Trudeau kanadai miniszterelnökről nemrég előkerült egy olyan fotó, amin barnára kent arccal pózol, még iskolai tanárként, egy arab éjszakák tematikájú jelmezbálon. Ez a kép éppen komolyan rengeti a jövőbeni esélyeit, a tengerentúlon ugyanis nagyon komolyan veszik az úgynevezett blackface-t, amikor fehérek feketének maszkírozzák magukat.

Mindeközben a TV2 Sztárban Sztár című showjában, főműsoridőben:

“Az amerikai hip-hop király bőrében a színpadon” – szól a képaláírás. Nyilván MC Hammer bőréről akar itt szó lenni, akit Tasnádi Bence színész öltött magára.

Hogy mi a baj ezzel?

Az, hogy a blackface nem csupán a feketék bőrszínét idézi meg, de azt a kort is (leginkább a 19. századot), amikor a lepattant amerikai vándorszínházakban a feketére festett arcú fehérek felvettek egy jellegzetes hanghordozást, és eljátszották a – jellemzően lustának és együgyűnek ábrázolt – négert, akin aztán jól derült a jellemzően szegényebb fehér közönség. Ezek az emberek aztán így is könyvelhették el a színesbőrűeket, megágyazva a sztereotipizáló, rasszista felhangok továbbgyűrűzésének.

Ezért tabu a feketének maszkírozás odaát: egy olyan elnyomó időszakot hoz a felszínre, amikor láncra verték és reggeltől estig dolgoztatták az afrikaiakat, de még a nem rabszolgatartó északi államokban sem tartották a fehérekkel egyenrangúnak őket, például törvényileg tették lehetetlenné a szabad feketék letelepedését.

Magyarországon valahogy még mindig nem értik a műsorkészítők, miért nem kellene tolni ezt a vonalat (az is erős egyébként, hogy egy csomó amerikai film hazai szinkronjában konkrétan suttyó hanghordozást kapnak fekete színészek), de ahogy nézzük, sajnos nem is csak ez a fenti az első alkalom:

Mindeközben Amerikában egy hasonló botrány miatt például visszaestek a Gucci negyedéves eladásai. Hát ennyire komolyan veszik ott ezt arrafelé, és talán egy kicsit mi is belegondolhatnánk ebbe az egészbe errefelé.