keresés menü

Nemzetközi szintű válogatást tolt ki magából a Telekom Electronic Beats magyar csapata, 30+1 magyar alkotóval

Pályázni lehetett rá. Hatszázan küldtek be zenét.

Kreatív kezdőknek, fiataloknak, a figyelem falát még át nem tört tehetségeknek hátszelet adni a nyomorult járványhelyzet kellős közepén: elég jól hangzik ez ezekben a kilátástalan időkben, amikor a kortárs kultúra, és azon belül a zenei élet gyakorlatilag kénytelenül kómába zuhant.

Márpedig a Telekom Electronic Beats magyarországi csapata ilyenbe vágott bele, és tette milyen faszán: a végeredmény, ami három lemezre került, három különböző műfajban – pop, klubzenék és experimentál – több mint jó. Három héten át várták olyan magyar hálószobazenészek (de akár profik) jelentkezését az országból és a határon túlról is, akik ezekben a furcsán alakult tavaszi hónapokban írtak friss zenéket, és örömmel meg is mutatnák azokat a nyitott füleknek. A kezdeményezés óriási érdeklődést váltott ki: összesen több mint 600 pályamű érkezett be. 

Most, a hét elején pedig kijött a zsűri által gondosan leválogatott, hivatalos hanganyag, ide is rakjuk mindhármat, lehet indítani, és érdemes is:

Az indulók közül a zsűri – a Telekom Electronic Beats magyar csapatán túlmenően a külsős szakmai véleményt képviselő Sajó Dávid zenei újságíró a pop, az Aktrecordsos Kántor István “Isu” a klubzenei, az EXILES kiadó alapítója, Kolbenheyer Erik pedig a kísérleti zenei kategóriát értékelve – hosszú napokon át véleményezte és válogatta ki a legjobbnak ítélt zenéket, amelyek

alkotói Pécstől Orosházáig, Miskolctól Nagykanizsáig, Mátészalkától Budapestig érkeztek.

Rajtuk kívül tíz versenyző különdíjként ingyenes képzést nyert a zenekészítéssel foglalkozó imPro Schoolba, egy győztes – a lassú, melankolikus popdallal indult Franciskadalma – a fiatal tehetségeket támogató MagentaKraft nevű projekt különdíját kapta egy dobgép és egy mastering kurzus formájában.

Az egyik popkategóriás nyertes, az alig húszéves FŐZELAKE professzionális videóklippel gazdagodott, amiben megelevenedik maga a dalcím is, a Melankólia Club: a Praznóczy Sebastien rendezésében és Nagy Marcell kamerája mögül forgott videóban egy szürreális párhuzamos világban járunk, miközben visszaköszön a fiatal előadó Instagramos képeinek techno-dadaizmusa is.

A videó itt nézhető:

Szép meló! Remélni merjük, hogy lesz folytatása, sőt, egyszer majd akár igazi elektronikus zenei inkubátorprogrammá növi ki magát a kezdeményezés.