keresés menü

Te is a fülmorajlók klubjába tartozol?

Fogadjunk, hogy neked is koppant már az állad valaminek a hallatán, amiről azt hitted, hogy minden ember általános képessége, holott közel sem az, és rá kellett jönnöd, hogy egy szűk elitklub tagja vagy. Hogy átokként vagy áldásként élted ezt meg végül, az más lapra tartozik.

Én most tudtam meg egy friss cikkből, hogy

az a skill, hogy a fülben ásítás közben jelentkező morajlást akarattal is elő tudom idézni, csak kevesek kiváltsága.

Olyan ez a hang, mint valami mélyrepülő elektromos intrerferencia, zavar az erőben, egy olyan mennydörgés, ami nem hasítva csap le, hanem gomolyogva szétterül.

Ami pedig ezt okozza, az a tensor tympani nevű izom. Neki az a szerepe, hogy a hangos hangokat elnyomja, legyen az rágás, kiabálás vagy igazi mennydörgés – viszont mivel a reakcióideje elég lassú, nem óv meg a hirtelen nagy decibelnövekedések okozta halláskárosodástól, például ha a közelünkben elsütnek egy fegyvert vagy egy hajókürtöt, neadjisten felrobban valami. De a sok hülyeség ellen sem jelent mentőövet, szorri!

Ahogy a Semmelweis Egyetem egyik szaktekintélye írt a jelenségről: “m.stapedius és m.tensor tympani reflektorikus összehúzódásukkal merevítik a hallócsontláncolatot (hallásküszöb felett 70-80 dB hang) és csökkentik a rendszer rezgéseinek ampitudóját (~10 ms késés) – reflex főként mély hangok.”

És most az internet egy része elkezdett rugózni azon, hogy vannak olyanok, akik ezt az izmot szándékoltan is tudják mozgatni, előidézve a jellegzetes morajlást – noha, amennyiben utánajár az ember, hamar rájöhet, hogy már 1884 óta ismert ez a képesség. Nagyon mókás ugyanakkor sokaknál az örömmel vegyített felismerés, hogy van egy apró szuperképességük, amiről eddig azt hitték, mindenki alkalmas rá.

Aki pedig most nagyot heurékázva magára ismert, az már gyalogolhat is át a Reddit vonatkozó topikjába, ahol egyéb fülmorajlókkal beszélheti ki a fülmorajlást és dobálhat be mókás mémeket a témában.

(Nyitókép: Getty Images)