keresés menü

Üzeni a tudomány: a szilvesztered jó eséllyel szívás lesz

Az ASAP Science YouTube-csatorna szuperjátékos firkákkal illusztrálva pontról pontra vezeti le, miért van az, hogy sokan irreálisan nagy várakozással fordulnak rá az újév megünneplésére, ami miatt ebbe aztán jól bele is buknak. És a sikerélmény helyett jön a nyomasztó féldepresszió meg a hülye gondolatok. Röviden ezek az okok:

Túl magas elvárások a szórakozásfaktorral szemben

Ami miatt az emberek 83 százaléka csalódik végül a buliélményben.

A szórakozásfaktor emelésének erőltetése

Klasszikus sok akarásnak nyögés a vége-törvény: ha valakinek az van mondva, hogy legyen már boldog, az isten szerelmére, akkor valószínűleg nem lesz boldog, pont azért, mert ráfeszül a boldognak levésre.

Az optimista önbecsapás

Az agyunk úgy van bekötve, hogy bárminek a pozitív kimenetelét sokkal inkább valószínűsíti, mint a negatív végeredményt. Bumm, már el is basztuk magunknak előre a bulit!

Tükörbe nézés

Ahogy emberek egy új, kerek kor előtt állnak (például 29 vagy 39 évesek), hajlamosak jobban belegondolni az addigi életükbe, és gyorsan szeretnének kipipálni dolgokat – kutatások szerint ezekben az években megugrik például az első maratont lefutók száma. A szilveszter is lehet ilyen fordulópont, és hamar ott találjuk magunkat, hogy hirtelen problémákat látunk magunk körül.

A jó öreg szesz

Agyunknak azt a részét, ami az érzelmeket és emlékeket kontrollálja – a limbikus rendszert – az alkohol megbolygatja kicsit, ami hangulatingadozásokat okozhat, például végtelen szomorúságot a hajnali hazazötykölődés közben a villamoson.

A jó öreg költekezés

Mert szilveszterkor minden drágább, örökzöld törvény.

Az éjféli csók

Ha van valaki, aki a Valakink, akkor nincs semmi baj vele, de egy idegennel összetapadni nem biztos, hogy utólag megéri, tekintettel a tíz másodperc alatt kicserélt nyolcvanmilliós baktériumszámra.

Tanulság: a szilveszter éjjel mindössze 0,273972603 százalékát teszi ki az egész évünknek, és nem az egész életünket tükrözi vissza. Simán csináljunk csak valamit, amit élvezünk, és engedjük lejjebb az elvásárainkat!