keresés menü

Száraz November? Én 3 hónapja nem iszom, pedig a pesti éjszakában dolgozom

"Ugyanúgy ott vagyok a bulikban, meg csinálom is őket, csak közben nem torzulok."

Ivó nemzet a magyar. Ilyen tekintetben a Száraz November nekünk extra kín – legalábbis egyeseknek, vagy leginkább többeknek. Bónusz tetézése ennek a challenge-nek, ha valaki gyakran mozog a jó öreg éjszakában, pláne ha konkrétan a vad sűrűjében dolgozik, és ki sem tudja kerülni.

Petinél épp ez a helyzet.
Peti viszont két éve nagyon ritkán szeszel.
És az elmúlt három hónapban egy kortyot se.

Amikor a részeg haverjaid órákon át győzködnek

Peti munkaköre főleg elektronikus tánczenei rendezvények lebonyolítása körül gyűrűzik, ami gyakran foglalja magában, hogy egy buli elejétől a végéig ott van. Instasztoriban kerestem olyan embert, aki az absztinens létet űzi, de álmomban nem gondoltam, hogy épp az egyik legnagyobbat vállaló ember fog rámírni. Akinek persze a döntése után a legkeményebb szenvedést a folyton nyomasztó haverok okozták: “igyál már bazmeg!”

Peti 2017 tavaszán döntött úgy, hogy kiirtja az alkoholt az életéből, úgyhogy kifaggattuk, mivel járt ez, és hogy érzi magát most.

“Az első pár hónap könnyen ment, aztán persze a nyár mindig megborítja az embert: néha megtörtént az ital. Viszont mivel elszoktam tőle, ezért hatszor olyan szarul lettem, mint korábban, és már egyáltalán nem volt akkora fun részegeskedni. A másnapok pedig pokollá változtak.”

Peti azért döntött a pohárra nemet mondás mellett, mert az éveken át tartó káros életmód és a helytelen táplákozás átfordult azzá, hogy nem akarta már tovább terhelni a szervezetét mindenféle hülyeséggel, és csak azt bevinni, amire szüksége van. 

“Persze jó kis reflux is kialakult az alkoholnak köszönhetően. Így nem csak ezt hagytam el, de a táplálkozásomat is gyökeresen megváltoztattam, csökkentettem a húst, a tejtermékeket, a finomított lisztet és cukrot is elhagytam, mondjuk nagy ritkán égető vágyat érzek egy mekis sajtburger után, sajnos néha el is gyengülök” – meséli.

De azért a Száraz November kapcsán is van egy inas véleménye.

“A Száraz Novembert mindig is badarságnak tartottam: ne azért pihentesd a szervezeted, mert ez kúl és posztolhatsz róla az instán, hanem érezd, hogy erre szüksége van. Az én elhatározásomnak semmi köze nem volt ehhez, hanem sokkal inkább a testem dobott egy notificationt, hogy haver. ezt meddig akarod még csinálni?!”

És végül nem csinálta, amiből aztán több előnyt kovácsolt, mint az a sok vicces – cinkes? – pillanat, amivel az alkohol járult hozzá az életéhez.

Kevesebb szunyával is teljes értékű nap

Peti egyik legnagyobb megvilágosodása a másnapok hiányából eredő nagyszerűség volt: ha nincs a rotty állapot, egy átszórakozott-átdolgozott éjszaka után is mindössze 4-5 óra alvással is teljes emberként tud belevágni a következő napba.

“Nincs az a felesleges szenvedés, programok lemondása és legfőképp az elveszett a kiscicám és az univerzum szemete vagyok-érzések végtelen loopolása magzatpózban.”

“Ugyanakkor irtó szórakoztató megélni azokat az eseményeket full józanul, amiket előtte illumináltan, mondjuk hajnal négy-öt felé, amikor már mindenki mattra rakta magát, és viszonylag nehéz értelmes beszélgetésekbe bonyolódni, de ekkor a legjobb elveszni a zenében” – teszi hozzá.

Peti úgy érzi, a döntése óta sokkal tudatosabb a hétköznapokban, mivel hétvégén nem törik meg a tudata, hanem 100 százalékban felfogja és megéli, ami történik vele. Továbbá

“jóval kevesebb a spontán buli, mert már nincsenek ártatlan sörözésnek indult esték, így tökéletesen tudod mérlegelni, hogy te valóban el akarsz most menni szórakozni, vagy csak a benned lötyögő 3 vice és 2 rum akar szocializálódni.”

És az egyik legnagyobb nyerés:

“Bármikor vezethetek és nem kell éjszakai járatokkal meg taxikkal szerencsétlenkedni úgy, hogy a világomat sem tudom, valamint éjszaka a legjobb Budapesten kocsikázni, nyáron meg hazabringázni.” Az már csak plusz győzelem, hogy Petinek az erőnléte és az egészsége is sokkal jobban szolgál, amióta megszűnt ez a felesleges teher.

Peti megcsinálta.
Legyél olyan, mint Peti!
Akár csak a kipróbálás szintjén, egyszer.

Októberben Ádám kolléga egy másfajta kihívást is teljesített, erről itt lehet olvasni:

(Nyitókép: Daniel Karmann / Getty Images)