keresés menü

TUDOMÁNYOS! A szakállas férfiak hajlamosabbak a szexizmusra

Julian Oldmeadow, az ausztrál Swinbourne University of Technology kutatója ment rá az arcszőrzet és a szexizmus közti kapcsolat mibenlétének feltárására. És dióhéjban összefoglalva arra jutott, hogy a bármilyen arcszőrzettel rendelkező férfiak bizony hajlamosabbak szexista nézeteket osztani, mint azok, akik rendszeresen simára borotválják az arcukat.

Oldmeadow a kutatásban kétféle szexizmust különböztetett meg, az egyik az ellenséges, a másik a jóindulatú volt. Az előbbit, gondolom, nem kell magyarázni, az utóbbi esetében meg olyan gesztusokra gondoljunk, amikor a férfi fizeti a teljes vacsorát előzékenységből. Ez alapvetően szép dolog, végsősoron azonban mégis a női nem “gyengeségét” körvonalazza.

Átlagosan tíz férfiból nagyjából hét visel valamilyen arcszőrzetet. Ennek a 70%-nak kábé kétharmadánál bizonyosodott be, hogy valamilyen szinten űzi az ellenséges szexizmust.

Konkrét számokat nem mond a forrás, de a sima arcúaknál ez az arány sokkal kisebb volt.

Oldmeadow szerint a szakáll és a szexizmus azáltal kapcsolódnak össze, hogy a szakáll mint nemi jegy, felerősíti a nemi különbségeket, ezáltal a dominancia érzetét. Itt egyfajta oda-vissza játék figyelhető meg, a szakáll egyszerre fejezi ki a férfi dominanciáját és hozza létre azt a légkört, amiben ezek a nézetek jól érzik magukat. Emellett azt is megfigyelte, hogy a szakállas emberek magasabb hormonszámmal bírnak. (Nyilván, akinek suta szakálla van, az amúgy is kevésbé erőlteti.)

És végül jöjjön a slusszpoén: a kutatás nem talált kapcsolatot az arcszőrzet és a jóindulatú szexizmus között.