keresés menü

Szabadúszol, otthon irodázol? Ezzel a 7 módszerrel lődd egészen a Tejútig a hatékonyságodat!

Amerikában azoknak a nem önfoglalkoztatású dolgozóknak a száma, akik otthonról dolgoznak, megtízszereződött az elmúlt tíz évben, a cégek 70 százaléka arról számolt be, hogy a távmunkásaik produktivitása megnőtt, az évente megtakarított súlyos százezrekről-milliókról nem is beszélve, amit egy klasszik irodázás jelentene – írja a lifehack felmérésekre hivatkozva.

Bárhonnan dolgozni a világ egyik legszuperebb dolga, de nagyon nem mindegy, hogyan fog hozzá az ember, ha egyszer odakerül a szerencsés helyzetbe. Itt van hét fontos tényező a megfelelő otthoni setuphoz!

Fotó: freepik.com

1. Káoszirtás!

A felesleges dolgok elvonják a fókuszt, figyelemeltereléssel fertőzik meg a helyet, ahol a kreatív ötleteknek kéne születniük. Ügyes kis tárolókkal, minikonténerekkel vedd elejét az asztali dzsungelnek!

2. Személyesség!

A fentiek ellenére nem kell műtéti színvonalon steril területként tartanod a környezetet, húzz be egy kis emberi tényezőt azzal, hogy pár motiváló izét elhelyezel dekoráció gyanánt, legyen az egy fotó egy agyvillanyozó köztéri installációról, egy naplementéről vagy idézet egy life coach-tól. Ami neked működik, amit te szeretsz, ami pozitív gondolatokat vált ki.

3. Fényelés!

Nagyon sokan nagyon rosszul alábecsülik a fények szerepét egy munkaterületen. A rossz, tompa világítás nem csak megviseli a szemet, de elálmosít vagy nyomott hangulatot ereszt rád. Nem kéne!

Kép: freepik.com

4. Tekknológija!

El sem hinnéd, mennyit számít akár csak egy gyorsan süvítő internetkapcsolat. Vagy egy kézhez állóbb egér. Vagy egy jó füles. Vagy a megfelelő cloud-szolgáltatás kiválasztása. Érdemes képben lenni, milyen új eszközök jönnek ki a világban, néhány apróság beszerzésével, vagy mondjuk a szoftvereid finomhangolásával értékes bónusz perceket-órákat szerezhetsz magadnak, és előbb mehetsz csobbanni meló után a Hajósba.

5. Számítógépemelés!

A görnyedés áldatlan hatásairől aligha kell értekeznünk, a nyak- és hátproblémákat mindenki ismeri, aki képernyő előtt dolgozik. Illetve akkor nem ismeri, ha frappánsan elintézte magának a SZÁMÍTÓGÉP MEGEMELÉSÉT! A szemmagasságban elhelyezett monitornál kevés egészségesebb dolog van a home office-ben. És akkor az olyan bónusz lehetőségekről még nem is beszéltünk, mint a fittlabda, amin ülve erősödnek is a törzs izmai.

6. Zenezenezene

Zenehallgatás munkához? Alap. De mi lenne, ha jobban odafigyelnél rá? Szerezz be egy rendes minőségű (ne Beats!!!) (hanem mondjuk Sennheiser!!) fejhallgatót, fizess elő havi potom ezresért a Spotify-ra és csinálj külön playlisteket különböző típusú feladatokhoz. De lehet a legalapvetőbb hipszterkávézó-zajokhoz is nyúlni!

7. Növények!

Kell ehhez bármit mondanunk? Sokkal melegebb, barátságosabb lesz a melóatmoszféra egy kevés zölddel. Rossz az, aki rosszra gondol. Egy cserepes levendula az asztal mellett ráadásul olyan aromákat ereget, amik felemelő gondolatokat csíráztat az agyadban!

A plusz egy pont viszont ez lehetne: találd ki magadnak, hogy mi a legjobb neked. De azért szólj róla nekünk is!