Amerikában azoknak a nem önfoglalkoztatású dolgozóknak a száma, akik otthonról dolgoznak, megtízszereződött az elmúlt tíz évben, a cégek 70 százaléka arról számolt be, hogy a távmunkásaik produktivitása megnőtt, az évente megtakarított súlyos százezrekről-milliókról nem is beszélve, amit egy klasszik irodázás jelentene – írja a lifehack felmérésekre hivatkozva.

Bárhonnan dolgozni a világ egyik legszuperebb dolga, de nagyon nem mindegy, hogyan fog hozzá az ember, ha egyszer odakerül a szerencsés helyzetbe. Itt van hét fontos tényező a megfelelő otthoni setuphoz!

1. Káoszirtás!

A felesleges dolgok elvonják a fókuszt, figyelemeltereléssel fertőzik meg a helyet, ahol a kreatív ötleteknek kéne születniük. Ügyes kis tárolókkal, minikonténerekkel vedd elejét az asztali dzsungelnek!

2. Személyesség!

A fentiek ellenére nem kell műtéti színvonalon steril területként tartanod a környezetet, húzz be egy kis emberi tényezőt azzal, hogy pár motiváló izét elhelyezel dekoráció gyanánt, legyen az egy fotó egy agyvillanyozó köztéri installációról, egy naplementéről vagy idézet egy life coach-tól. Ami neked működik, amit te szeretsz, ami pozitív gondolatokat vált ki.

3. Fényelés!

Nagyon sokan nagyon rosszul alábecsülik a fények szerepét egy munkaterületen. A rossz, tompa világítás nem csak megviseli a szemet, de elálmosít vagy nyomott hangulatot ereszt rád. Nem kéne!

4. Tekknológija!

El sem hinnéd, mennyit számít akár csak egy gyorsan süvítő internetkapcsolat. Vagy egy kézhez állóbb egér. Vagy egy jó füles. Vagy a megfelelő cloud-szolgáltatás kiválasztása. Érdemes képben lenni, milyen új eszközök jönnek ki a világban, néhány apróság beszerzésével, vagy mondjuk a szoftvereid finomhangolásával értékes bónusz perceket-órákat szerezhetsz magadnak, és előbb mehetsz csobbanni meló után a Hajósba.

5. Számítógépemelés!

A görnyedés áldatlan hatásairől aligha kell értekeznünk, a nyak- és hátproblémákat mindenki ismeri, aki képernyő előtt dolgozik. Illetve akkor nem ismeri, ha frappánsan elintézte magának a SZÁMÍTÓGÉP MEGEMELÉSÉT! A szemmagasságban elhelyezett monitornál kevés egészségesebb dolog van a home office-ben. És akkor az olyan bónusz lehetőségekről még nem is beszéltünk, mint a fittlabda, amin ülve erősödnek is a törzs izmai.

6. Zenezenezene

Zenehallgatás munkához? Alap. De mi lenne, ha jobban odafigyelnél rá? Szerezz be egy rendes minőségű (ne Beats!!!) (hanem mondjuk Sennheiser!!) fejhallgatót, fizess elő havi potom ezresért a Spotify-ra és csinálj külön playlisteket különböző típusú feladatokhoz. De lehet a legalapvetőbb hipszterkávézó-zajokhoz is nyúlni!

7. Növények!

Kell ehhez bármit mondanunk? Sokkal melegebb, barátságosabb lesz a melóatmoszféra egy kevés zölddel. Rossz az, aki rosszra gondol. Egy cserepes levendula az asztal mellett ráadásul olyan aromákat ereget, amik felemelő gondolatokat csíráztat az agyadban!

A plusz egy pont viszont ez lehetne: találd ki magadnak, hogy mi a legjobb neked. De azért szólj róla nekünk is!

Igazán kifinomult magasélet: megjött a Roadster print! Lapozz bele, rendeld meg, élvezd! (X)