keresés menü

Sütöttem kenyeret

Az egész úgy kezdődött, hogy egy ismerősömnek arról beszéltem, hogy oké ez a pizza, ami most itt készül, de azért sokkal jobb lenne gyorsélesztő helyett kovásszal tolni. Aztán mindez odáig eszkalálódott, hogy az ismi anyukája küldött egy adag (miben mérik ezt?) kovászt, meg hogy van egy KovászLabor nevű csopi és blog, nézzek rá.

A kovásszal gyorsan sikerült is összeszokni, és már egy ideje a hűtőben várta heti egy etetés mellett, hogy akció legyen. Aztán kinéztem ezt a kezdőknek ajánlott Francia parasztkenyeret, hogy akkor rápróbálok.

Megcsináltam hozzá a kovászt (a hűtőben lévő alapkovászból kiindulva), majd idővel összegyúrtam a többi ajánlott liszttel, sokkal több órákat hagyva neki állni, mint a leírásban volt, és a dagasztást is vagy kihagytam, vagy megcsináltam úgy, hogy nem tudtam hogy ez már maga a Dagasztás.

Összegyúrtam, állni hagytam tehát, aztán ma reggel beindítottam a sütőt és betettem 55 percre.

És nincs semmi meglepetés, kenyér jött ki belőle, méghozzá nagyon szép, meleg, és elsősorban finom. Boldog lettem tőle, pedig amúgy se indult rosszul a nap. Itt a recept, emitt meg a kovász előállításának módja. Tényleg hajrá!

Amúgy nagyjából szűk kétszáz forint a bő egy kilós kenyér anyagköltsége.

Tűz tartalom 🔥