keresés menü

Sok szelfit posztolsz? Bocs, de nárcisztikus vagy

Állítja egy friss kutatás.

A nárcizmus olyan személyiségzavar, aminek – rendszerint sérült énképű – elszenvedője saját személyének fontosságát irreálisan felnagyítva észleli, ezzel párhuzamosan pedig másokkal szemben kevesebb empátiát érez.

A Computers In Human Behaviours kutatása 470 amerikai és 260 libanoni diáknál nézte meg a facebookos és instás szelfiposztolás és a nárcisztikus jegyek közti összefonódást. Következtetésük röviden:

van összefonódás! ?‍♂️

Viszont csak az úgynevezett grandiózus nárcisztikus emberekre igaz ez. Ők azok, akik a figyelmet és a befolyást hajszolják, a középpontban akarnak lenni – sok politikus és celeb ilyen, pláne az influenszerek, ugye. A sérülékeny nárcisztikusok esetében, akik visszafogottak és az önbecsülésük is alacsony (de úgy érzik, nagy dolgokra hivatottak), nem találták meg ugyanezt a kapcsolatot a szelfikkel.

A felmérés arra is jutott, amúgy nem különösebben meglepően, hogy az észak-amerikai fiatalok több szelfit raknak ki, mint közel-keleti társaik. Helló, kapitalizmus, mi?!

De senki ne aggódjon, attól még, mert a tegnapi buliból kitett egy részeg szelfit, nem válik nárcisztikussá. Sőt, létezik olyan kutatás is, ami szerint a boomerek nemzedéke sokkal nárcisztikusabb, mint a manapság annyira egoisztikusként tálalt Y-generáció.

(Nyitókép: Jacobsen / Three Lions / Getty Images)