keresés menü

Mobilüzenet a halál után: akkor is küldheted, ha már hat láb mélyen fekszel

Moran Zur rövid egymásutánjában elvesztette az édesapját és a feleségét is. A felesége halála előtt megrettent attól, hogy az alig három éves gyermeke nem fog semmit tudni az anyjáról. Így hát otthagyta a munkáját, és megalkotta a SafeBeyond nevű számítógépes-okostelefonos alkalmazást.

A jelenleg webes és androidos verzióban elérhető applikációban megjelölhetünk hagyatékkezelőket és örökösöket. Az örökösök azok, akik megkapják a jövőben az általunk bekészített üzeneteket, képeket és videókat. A hagyatékkezelők pedig amolyan cinkosként segítenek nekünk, amikor mi már hat láb mélyen fekszünk, és bizonyos eseményekre már nincs ráhatásunk. De a lényeg, hogy virtuálisan kicsit még akkor is élünk, amikor valójában már nem.

Mert szülinapokat és olyan ünnepeket, mint a karácsony, elég könnyű időzíteni. Viszont a házasságot vagy egy diplomaosztót már nem lehet előre látni, ilyenkor jön jól a megbízott hagyatékkezelő, aki a kitűzött időpontban aktiválja az üzit, hogy a címzett megkapja. Ugyanúgy ő az, aki birtokában van Facebook-, Gmail- és hasonló kódjainknak, arra az esetre, ha bármilyen plusz információra lenne szükség.

A legparább rész azonban talán az, hogy akkor is értesíthetjük a szeretteinket, amikor valami hozzánk köthető helyen járnak. Például a sírunknál szólhatunk nekik, hogy a virágokat igazítsák már meg egy kicsit.

***

Akit egyébként mélyebben izgat ez a kérdés, annak ajánljuk a Black Mirror című angol sci-fi sorozat második évadjának nyitóepizódját, a Be Right Back-et. (A legeslegelső részt pedig mindenkinek!)