keresés menü

Utálod az embereket? Tetováltass robottal!

Nem egy emberrel találkoztam már, aki nem azon hezitált tetoválás előtt, hogy mit varrasson magára, hanem hogy kivel. Kinek lesz biztos a keze? Ki nem bassza el az egyenes vonalat? Ki képes tartani ugyanazt a tűmélységet a bőrben, hogy a végeredmény egyenletes legyen?

Pont az előző kérdések miatt izgalmas a fenti videó, amiben azt követhetjük nyomon, hogyan lett az egyetemen összehaverkodó Pierre Emm és Johan da Silveira agyszüleményéből valóság, vagyis a Tatoué névre keresztelt tetováló robot, amit egy 3D nyomtatóból fejlesztettek tovább. Hiszen annak az elve is az, hogy szkennelés alapján létrehozzon valamit, tehát itt csak annyi volt a teendő, hogy a szkennelést adott emberi bőrfelületre alkalmazzák.

A fejlődés aztán utat tört magának: végül már egy ipari robotot is bevetettek.

Lélegzetvisszafojtva várták az eredményt, a tű behatolt az egyik ötletgazda bőre alá (amiért külön respektáció, hogy a saját elgondolását magán teszteli), hogy aztán tökéletesen hajtsa végre a rá bízott feladatot.

Az biztos, hogy robottal tetováltatni azt is jelenti, hogy itt biztosan nem lesz elcseszve a minta, nagy, haragos oroszlán helyett nem került a vádlira girbegörbe kiscica, már csak az a kérdés, hogy a fájdalom miatt megrándoló végtagokat meg úgy általában az emberi tényezőt hogyan kezeli egy ilyen tintás mikrobi.

És persze az, hogy mikor lesz ilyen robotból kis méretű, és mikor tűnnek fel az első példányok a sarki tetkószalonban.