keresés menü

Reneszánszát éli az eki Európában

A 2016-os Európai Drogjelentés azt közli, hogy a partidrogok klasszikusa, az ecstasy – ami ugye nem más, mint az MDMA – népszerűsége ismét felívelőben van, ami mindenképpen izgalmas hír a megbízhatatlan, kotyvasztott dizájnderdrogok korában. Az eki a kétezres évek közepe óta hullámvölgybe került, miután az előállításához szükséges kulcsvegyületekből komoly hiány lépett fel.

Egy friss becslés szerint a 15-34 éves európaiak közül több mint kétmillióan ehettek lasztit tavaly, ami 300 ezres növekedés az egy évvel ezelőttihez képest.

Annyi a változás, hogy az új színes tabik

  • sokkal, kétszer-háromszor erősebb dózist tartalmaznak, mint elődjeik
  • és sokkal kreatívabban marketingelik őket.

Ez utóbbira pontosan azért fektetnek nagyobb hangsúlyt a bulidrog készítői, mert tudják, hogy megfontolt stratégia kell az előző évek gyenge vagy rossz minőségi kerekjei után.

További számok: 12 európai országból kilenc jelezte, hogy magasabbra becsülik az ecstasy-fogyasztást, az élen Hollandia menetel, ahol a fiatal felnőttek 5,5 százaléka nyelhetett be valamilyen gurulót az elmúlt évben, mögöttük második helyen Anglia vereti 3,5 százalékkal. A szakértők szerint a növekvő népszerűség nyomán, illetve amiatt is, mert az eki már kinőtte a szubkulturális-technóklubos szerepét, és minden irányultságú fiatal eszegeti, újra kell gondolni a prevenciós drogpolitikát és az ártalomcsökkentési módszereket.

(via Guardian)