keresés menü

Túl üres a falad? Irány a Plakátaukció 2.0!

A múlt század magyar grafikusművészetét reprezentáló, több mint 200 tételből álló aukciót rendeznek filmes, zenei, kiállítási és reklámplakátokból április 12-én a budapesti Kortárs Építészeti Központban.

A Múzeum Antikvárium, a Plakátfiú és a Gallery 567 szervezésében megvalósuló második árverésen különleges, hirdetménynek vagy éppen falragasznak szánt plakátok kerülnek kalapács alá.

A propagandacélokat szolgáló, esetleg moziba, kiállításra csábító, netán népnevelési célzattal készült látványos, különleges hangvételű vagy merész darabok

egytől egyig egyedülálló alkotások: a mára műalkotásokká vált plakátokból csupán néhány példány maradt meg épségben.

A válogatásban egyaránt szerepelnek kiemelkedő grafikus mesterek szabad inspirációi, dekoratív felületekkel komponáló, szellemes és már a szövegükkel is meglehetősen figyelemfelkeltő remekművek, valamint fotóművészeti alkotások.

Kalapács alá kerülnek ők is

A FALRA FEL 2.0 második eresztésében jelentős számban szerepelnek neves grafikusok és kiemelkedő illusztrátorok alkotásai, mint például a Só-Ky páros, Benkő Sándor, Jaschik Álmos, Bálint Endre, Káldor László, Varga Győző, Orosz István és Görög Lajos falragaszai.

A licitálásra szánt anyagok közt szerepel A vágy titokzatos tárgya című művészfilm plakátja, de megvásárolhatóak lesznek az olyan különleges filmalkotásokat bemutató hirdetmények is, mint A halászkirály legendája, a csodálatos Sörgyári capriccio, az Apokalipszis most, Az én XX. századom, a Volt egyszer egy Amerika, a Cinema Paradiso, Az utolsó tangó Párizsban, a Szédülés, vagy a ritkaságszámba menő Jeles András film, A kis Valentino is.

És ők is

Az akció és rettegés szekcióban bátran licitálhatnak az érdeklődők a Vissza a jövőbe, A Birodalom visszavág, a Mad Max 3, A pusztító, a Nikita, a Pokolfajzat, a Negyedik fázis, a Halálcsapda, és a Hetedik falragaszaira; a hasonlóan izgalmas magyar vonalon (Hazai pálya) pedig a Vérszerződés, Az alvilág professzora, a Rosszemberek, a Szegénylegények és a Dögkeselyű várja a téteket. Levezetésképpen a Priscilla, a Kötözz meg és ölelj, a Rítus, valamint a Cry Baby alkotásokra licitálhatnak az egyszeri és az elvetemült gyűjtők egyaránt.

A szórakoztató műfaj sztárjai – Charles Chaplin, Stan és Pan, Bud Spencer és Terence Hill, Beavis és Butthead, Belmondo, Woody Allen, no meg Tarzan és Kakuk Marci – a szürke hétköznapok során is bizonyítottan felhőtlen hülyülést csempésznek a nappalikba, és a gyerekfilmek gyűjtői sem távoznak majd üres kézzel, Tintintől a Kölyökbandáig.

Róluk nem is beszélve

A propaganda- és kiállítási anyagok, valamint a szocreál tételek sem maradnak ki.

Kiderül, hogy Fékon jersey inget vásárolhattunk az Állami áruházban és a Közértben 40-50 évvel ezelőtt, de a nyaralásokat szervező IBUSZ-ról is lehull a lepel.

A Magyar Dolgozók Pártja garantálta az Egységet a választásokon, a Földműves szövetkezet pedig segítette az Okos nyúltenyésztőt a Munkahelyi Olimpián. Lesz korai Dreher reklám, az Orion litografált hőpalackja, és más csinos tételek.

Időpont: 2019. április 12.
Helyszín: Kortárs Építészeti Központ, 1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.
Facebook: www.facebook.com/events/355347791991385
A plakátaukció katalógusa: https://falrafel.com/#katalogus