Ha belegondolunk tényleg kevés dolog van a világon, amiből annyira hiányozna a humor, mint a gasztronómiából. És most ne is a Michelin-csillagos éttermek agyonesztétizált fogásaira gondoljunk, hanem arra, hogy nincs az a lángossütő, aki felszolgálás előtt gyorsan még egyszer belemártja a lángosát az olajba, hogy baszki, ha már ilyen gyomorbarúgósban vagyunk, akkor legyünk abban teljesen.
Ugyanígy olyat se láttam, hogy az ötszázforintos burgerekbe röhögve teszik bele a mirelit pogácsát, jelezve, hogy ez még ennyit se ér, de jó étvágyat hozzá, ha meg bírod enni – ebben úgyis a kihívás a legszebb.
Aki ételt vagy italt készít, az általában komoly, legfeljebb a felszolgálásnál fér bele a kedélyeskedés. Pedig:
Alapanyagelőkészítés ?
Közzétette: Parody Brewing Artisanal Project – 2018. február 13., kedd
Ezért is örültem meg nagyon, amikor megtudtam, hogy Rebák Tibor és Kővári Gergely, akik amúgy a hazai söréletnek két fontos szereplője, Parody Brewing néven egy ironikus sörmárkát hoztak létre. Tibi még egy másik alkalommal mesélte, hogy kicsit már kezdett viccessé válni számukra, hogy a nagy sörforradalom közepette már-már elvárás lett, hogy valami meglepő dolog (kókusz, kávé, tea stb) kerüljön a sörbe.
Erre lett tehát válasz a Parody Brewing, aminek az a lényege, hogy totálisan legyen túltolva ez a hozzáadogatás. Anélkül, hogy túlmagyaráznám, lássuk, hogy milyen összetevőkből áll a napokban piacra dobott Insulin Pump nevű sörük:
PEEEEZ
Közzétette: Parody Brewing Artisanal Project – 2018. február 14., szerda
És akkor most jönne az, hogy köszönjük, srácok, jót hánytunk, de nem. Nekem Tibi amúgy kicsit elrontotta a játékot, és ezt a rontást be is idézem tőle, mert én ilyen szépen nem tudnám leírni az érzést, hiába tudok rá utólag bólogatni:
“Szerintem nem extrém. Mármint van valami gyümölcsösség benne, de amúgy egy masszív stout, még nem is imperial, csak egy testes nagy stout.”
És ugyan a teljes főzetbe került csak nutellából öt kiló, összességében azért mégis azt hiszem, arról van szó, hogy a sör lényegét megadó minőségi összetevők kiadtak egy olyan jó kombinációt, ami mellett szinte mindegy volt, hogy 20 kiló belga csoki kerül be, vagy beledöntik a sarki kisbolt édességrészlegét, aztán a Ph-értéket meg kólával lövik be.
Ittam már jobb sört, alighanem többet is, viszont ennyit, mint az Insulin Pump mellett, még sohasem mosolyogtam egymagamban sörrel. Kis lépés az embernek, nagy a gasztronómiának. (Ja és, arról nem beszélve, hogy milyen jó pozitív pranknek is ajándékba ilyet venni.)