keresés menü

Oxfordi tudósok: a videójátékok jót tehetnek a mentális egészségünknek

Kimondatódott. Úgyhogy hátra, le, le, előre, kisütés!

Az Oxford University bölcsei egy valós adatbányából merítettek a címben foglalt következtetéshez, konkrétan az Animal Crossing (szóval a nyitóképünk ellenére nem a Mortal Kombat, bocs!) tavaszi Nintendós hype-ja és az EA Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville játéka kapcsán faggatva ki a gamereket. Akik többségükben bevallották: jobban érzik magukat lelkileg a játszás nyomán.

Tehát újabb koporsószeg került abba a korábbi agyonhangoztatott tézisbe, hogy a videójátékok rosszat tesznek az emberi elmével. És egyúttal kicsit nevetségessé vált az a mondás is, hogy

“hé, ez a dolog, amit a tinédzserek 95 százaléka csinál? Aha, ez addiktív, de nem, nincsenek rá adataink.”

Ez a felmérés ugyanis már kemény adatokon alapult.

A kutatók persze hangsúlyozzák, hogy az eredményeket azért ne vegyöük készpénznek. “Nagyon bízom abban, hogy ha a kutatás folytatódik, megismerjük azokat a dolgokat is, amiket mérgezőnek tartunk a játékokban” – mondta Andrew Przybylski vezető kutató. Az biztos, hogy izgalmas a kutatási terület, különösen a járvány alatt, úgyhogy várjuk a fejleményeket! Addig is iderakunk egy-egy gameplayt az emlegetett játékokokból, amiknek a felhasználóit vizsgálták: