keresés menü

Öt tipp, hogy idén ne cseszd el a karácsonyi ajándékvásárlást

Decorating Christmas Tree GIF - Find & Share on GIPHY

Ismerős a karácsonyi égők fényében az az először izgatott, majd a csomipapír lefejtésével egy időben kínosan arcra fagyó mosoly, ami biztos rajtad is megjelent már, mikor kibontottad a nagyitól kapott – sorozatban a harmadik – gyapjúkesztyűt? 

Az ajándékozás kényes kérdés, viszont, mint az 5 szeretetnyelv egyike, fontos lehetőség, hogy dolgozgass a kapcsolataidon, főleg ha az év többi napján elhanyagoltad őket.

Lássuk az öt főbűnt, amit idén még simán elkerülhetsz!

1. Ugyanaz az ajándék, mint tavaly meg azelőtt, meg azelőtt

Ha eddig nem vezettél trekkert arról, hogy kinek mit vettél az előző években, idén még készíthetsz rá egy excel táblát. Jelentős javulásra ez esetben jövőre lehet csak számítani.

Christmas Tree GIF by Friends - Find & Share on GIPHY

2. Karácsony előtti hétvégére időzített plázázás

Súlyosbított esetben másnaposan. Az ilyen letudáskányszerrel és az eredmény miatti megelőlegezett bűntudattal átitatott sietségből lesznek a kettőt fizet hármat kap szerelmesregények, a paraarcú csillámos kerámiaangyalka, és igen, anya huszonharmadik sálja.

3. Olyan ajándék aminek te örülnél, nem a célszemély

Ha annyira akarod azt a dizájner táskát, amit végül úgyis fájó szívvel adnál oda a nővérednek, aki amúgy se értékelné, akkor vedd csak meg magadnak – de inkább az ünnepek utáni leárazáson.

Retro Merry Christmas GIF - Find & Share on GIPHY

4. Olyan ajándék, aminek a célszemély egy általad elképzelt ideális világban örülne

  • Apának gáz a koleszterinje, mi lenne, ha meglepném egy nyersvegán szakácskönyvvel?
  • Szeretem a csávóm, de bárcsak műveltebb és intellektuálisabb lenne, mi lenne, ha meglepném Proust összessel?
  • Szeretem a csajom, de bár ne lenne ilyen konzervatív, mi lenne, ha meglepném egy dominaszerkóval?

Nevelő célú ajándéknak is nevezhetjük, de a homo sapiens úgy van bekötve, hogy nem szereti, ha nevelik, főleg nem a szeretet ünnepén. Amúgy ebbe a kategóriába tartozik az összes konyhai kütyü, edény és készlet, amit eddigi felnőtt életem számos karácsonyra kaptam.

5. Rosszul belőtt élmény

Az élményajándékok most nagyon pörögnek, és tényleg szuperek tudnak lenni. Viszont mielőtt együtt töltött időre kötelező élményt ajándékozol (két repjegy Izlandra, éves színházbérlet magadnak és célszemélynek, páros masszázs ésatöbbi) kérdezd meg magadtól, hogy a célszemély is örömét lelné-e az élményben és a veled töltött időben? Válaszod legyen brutálisan őszinte. 

Jess Day Christmas GIF by New Girl - Find & Share on GIPHY

Bónusz tipp: minimalista karácsony tárgyi ajándékok nélkül

Azaz a mostanában unásig tárgyalt, de attól még legit Don’t buy a present, be present! Kitétel: csak előre megbeszélve, konszenzuális alapon működik!

You gots this, hiszek benned, jó vásárlást és készülődést!

Tűz tartalom 🔥