keresés menü

Ezeken a helyeken lehet a legolcsóbban betépni a világon

A Bloomberg összerakott egy képzeletbeli fogyasztói kábóskosarat, amivel egy hétig tisztességesen, de nem túltolva high üzemmódban lehetne maradni. A csomagba bekerültek a következő csodaszerek:

  • egy doboz cigi
  • egy üveg sör, egy üveg bor, egy üveg tömény
  • egy gramm amfetamin
  • egy gramm kannabisz + származékai
  • egy gramm kokó
  • egy gramm ópiumszármazék.

Aztán összevetették, hogy melyik országban mennyibe kerülne egy ilyen heti élvezetpakett. Az ENSZ és a WHO adataiból azt bányászták ki, hogy a legolcsóbb megkészülni Kongóban, ahol 20 dollárért (alig hatezer forint) meg lehetne vásárolni a csomagocskát, ebben a csapatban játszik még Laosz és Honduras is. A másik véglet Japán, ahol már 1442 dollárba (417 ezer forint) kerülne a muri, illetve Ausztrália és Új-Zéland.

Minél sötétebb a szín, annál húzósabb az ár:

100 amerikai dollár (29 ezer forint) alatt csak 18 országban lehetne megvásárolni a drogkosarat, ezek egytől-egyig fejlődő országok, úgy mint Peru vagy Kambodzsa, és nem annyira meglepő módon közel esnek a kábítószer forrásához, termőhelyéhez. A disztribúciós költség a lényeg: minél nehezebb eljuttatni valamit valahova, annál drágább lesz.

Persze az abszolút költések igazából akkor kerülnek kontextusba, ha melléjük rakjuk az átlagjövedelmet is.

Lehet, hogy Luxemburgban 259 dollárt (75 ezer forint) kéne rászánni egy héten a kosárra, de az 590 ezres heti fizu mellett ez aprópénz, a jövedelem alig 13 százaléka. Svájcban, a Bahamákon és Belgiumban a legjobb még ez az arány. És Kolumbiában ugyan potom 25 ezer forintba kerülne a hedonistakoffer, de 31 ezres bérből elég nehéz volna kiköhögni, alig maradna mellette másra. Botswana, Honduras és Costa Rica jár a legrosszabbul, náluk majdnem a teljes munkabért kéne rákölteni a cuccos cókmókra.

Magyarország a középmezőny alatt van: itt a heti szupercsomag a számítás szerint 45 ezer magyar forintba fájna – az a rohadt kokain! -, de ez felemésztené a 66 ezer forintos heti átlagjövedelem közel hetven százalékát.

Köszönjük a Bloombergnek az adatokat és az ábrákat, reméljük, nem bánják a pszichedelikus háttereket.