keresés menü

Irgalmatlanul sokan hamisítják meg a nyaralásos fotóikat

A szociálismédiában azok vagyunk, aminek mutatjuk magunkat. A valóság torzul, mert a Facebookon, az Instagramon mindenki torzít így-úgy, például nem véletlenül nem látunk képeket mások szar napjairól, szomorúságáról, depresszív élményeiről (ami miatt meg mások lesznek depressziósak, mert azt hiszik, mindenkinek olyan kurva jó, pedig nem). Ám ha hihetünk egy friss felmérésnek, annál sokkal súlyosabb a helyzet, hogy néha csalunk páran. Mert sokan csalunk. Sokszor.

A LearnVest kutatása szerint – amit egyébként amerikaiak körében végzett – az emberek 30 százaléka megfotosoppolta már a vakációzás valóságát, a huszon-harmincévesek körében ez a szám már 56 százalékra ugrik.

És itt most nem összevagdosós-pixeltologatós, durván szakmai fotómanipulációkra kell gondolni, hanem ilyen leheletnyi ártatlankodásra, mint amikor egy kicsit más szögből fotózzuk meg a nyári koktélunkat, vagy

elfordítjuk a fényképezőt a strandnak egy olyan pontja felé, ahol nincs ember, mintha csak a miénk lenne a part,

vagy egy luxxy villa előtt pózolunk, amihez közünk sincs persze. Mint ahogy én tettem tavaly Portugáliában:

A kutatás persze a tengerentúlról származik, ahol sokkal vadabbul megy a villantási, de az Instát végigpergetve nem nehéz elképzelni, hogy a fenti arányok itthon sem nagyon soványabbak.

A Time cikke, amiből a fenti adatok származnak, egyébként azt a szórakoztató tényt is közli, hogy a vakációfotosopping ellenére – vagy azzal együtt – az amerikaiak háromnegyede bukfencezett már bele adósságokba (átlagosan 1100 dollárba) csak azért, hogy elmehessen nyaralni. A financiális egyenesbe jövéshez pedig átlagosan fél évre volt szükségük.

Szóval úgy tűnik, a fényképmanipulálás sem veszi el a kedvet egy kis valós pénzszórástól.

Tűz tartalom 🔥