keresés menü

Hatalmasat égett a Nikon, mert egy bénán manipulált képet hozott ki fotópályázatának győzteseként

Ekkora besülést talán soha, senki nem képzelt el a világ egyik legnagyobb fényképezőgép-cégéről. Chay Yu Wei felvételét választották ugyanis elsőnek egy amatőrfotós  megmérettetésen. Ám van vele egy kis gond.

Ha esetleg nem sikerült volna kiszúrni, mutatjuk kidomborítva a lényeget:

Hogy a repülőgép köré egy ilyen szép, geometrikus fehér aura került, nem a véletlen, hanem a fotós szándékos műve volt. Ezt nyilván elég hamar kibökték a hozzáértők, aminek nyomán jogos felháborodásvihar söpörte el végül a nyertest. A Nikon bocsánatot kért, ügyes átforgatva az egészet abba, hogy, idézzük:

“mindez egy emlékeztető is arra, hogy a fotográfia igazi szelleme nagyon is életben van.”

Halkan kommenteljük csak ide: lehet, hogy simán csak elképzelhetetlen, hogy valaki ne boruljon ki egy ekkora igazságtalanság láttán, és ennek köze nincs semmiféle szellemhez.

Egyébként maga a beküldő is bocsánatot kért a világtól:

https://instagram.com/p/BBKgxvlrROk/

És a bónuszpoén? Emberünk nem csak elindult a versenyen, egy utólag módosított képpel, de már magát a koncepciót is nyúlta:

View this post on Instagram

The classic lookup #putaplaneonit @instagood #featuremeinstagood

A post shared by Yik Keat (@yk) on

Az eset nem csak önmagáért érdekes, meg azért, hogy rávilágítson, miért nem érdemes csalni, hiszen valahogyan úgyis kibukik a sztori. Vagyis inkább kibukik, mint nem. De azért is érdekes, mert kiválóan mutatja azt a trendet, hogy az instagramművészet mennyire elgyengítette a kritikai érzéket, ami a 21. század fotózását illeti. Hogy mennyire könnyelműen veszünk dolgokat, amióta mobilunk van kitűnő kamerával. Ezen feltétlenül érdemes eltöprengeni, aztán előhúzni a fiókból a nagyfater Prakticáját!