keresés menü

Na, ezért válaszd az üveges sör helyett a dobozos sört!

Egyszer talán a Csakajósörben vagy egy másik kraftsörlerakatban nézelődve ütött meg a gondolat, hogy miként lehet, hogy egy olyan sörbuzik által körülrajongott márka, mint a Brewdog dobozos söröket is forgalmaz.

Egy darabig csak magammal hordtam ezt a kérdőjelet, azt csak hetekkel később történt meg, hogy csak rákérdeztem egy a témában nálam jártasabb ismerősnél, meg rácsekkoltam neten is. És hát elég meggyőző érvek jöttek:

  • A dobozon teljes mértékben megvédi a sört a fénytől. A napfényben lévő UV sugárzás hatására a komlóban lévő alfasav elkezd lebomlani, ez pedig megbüdösödéshez vezet.
  • A doboz garantáltan nem enged be semmi oxigént a sörhöz. Az oxigén az erjesztés során még fontos komponens, a kész sör esetében azonban kis mennyiségben is a minőség rovására mehet.
  • Sokkal inkább környezetbarát a anyag, mint az üveg. Ez elsősorban persze onnan nézve igaz, amikor az eldobható kis üvegekre gondolunk.
  • Könnyebb, kevésbé törékeny és könnyebben szállítható. Ezt pedig alighanem nem is kell magyarázni, hogy mennyivel zöldebb a doboz a szállítás szempontjából.

Ennek ellenére ott volt bennem az a tapasztalatból adódó érzés, hogy azért üvegből mégiscsak jobban szokott esni, mint dobozból. Erre azt a választ kaptam, hogy igen, ezért kell kitölteni pohárba, és akkor nem zavar be a doboz fémes íze.

Miért olyan fontos az a pohár sör a munkaebéd mellé?