keresés menü

Művészi internetek: csinálj ikonszőnyeget a böngésződ előzményeiből!

Egy kreatív Chrome-bővítmény, az Iconic History olyat tud, hogy abba belezsizseg bármelyik emberi szem: megmutatja, merre barangoltunk az elmúlt egy hétben, hónapban, negyed évben – de nem akárhogyan. Hanem rácsszerűen, hajszálpontos időrendben egymás mellé rendezi a felkeresett weblapok ikonjait. Nekem például így:

iconic

Akárhogy is nézzük, a Shan Huang nevű informatikai hallgató találmánya egy művészi projekttel is felér, hiszen nem csak azt látjuk általa, mennyire vagyunk belehabarodva a Facebookba, de a mintázatok sok minden másra is fényt derítenek. Nálam például látszik, mikor utaztam el a nyugati végekre a szüleimhez, mert ott virítanak középen a MÁV-logók, hiszen online vettem a jegyet. Meg kiderül az is, mikor zuhantam éppen zenevásárlási lázba a Beatporton meg a Junodownload-on.

Szóval igazi önreflexiós kísérlet, ha esetleg nem akarunk szembesülni azzal, hogy késő éjjelente bizony az ebay-en vásárolgatunk titokban. Videó is készült az izgalmas / vicces / ijesztő bővítményről:

És innen tudja telepíteni mindenki, aki Google Chrome-ot használ. Szőnyegezzetek bátran, de vigyázat, a plugin kíméletlen tükröt tart az internetezési szokások elé ;)