keresés menü

Kipróbáltuk a Müpa wagneres Nibelung-söreit

Mikor ezeket a söröket ízlelgettük, akkor épp a Budapesti Wagner-napok szabadnapjaiban járunk, a két négynapos gigantikus előadás között. Mára a Budapesti Wagner-napok simán nemzetközi szintű eseménnyé váltak, még a New York Times is úgy ír róla, mint a “Duna-parti Bayreuth.” Fischer Ádám karmester vezetése alatt pedig világsztárok sora vesz részt a nagy műben.

Mi ebből szakmai okokból most csak a sörökre vállaltunk rá, amiket a Karl mikrofőzdével kollaborálva hozott össze a Müpa. A Nibelung-gyűrű négy főbb szereplőjének dedikáltak egy-egy speckó főzetet.

A leggyengébbel kezdve akartuk végigkóstolni őket, de rögtön rosszat sikerült kinyitnunk, viszont kisvártatva kiderült, hogy éppen ezzel sikerült eltalálni a tökéletes sorozatot.

  • Mime egy ilyen mézes-zabpelyhes ipát kapott. Elsőre merésznek tűnhet, de a mézet és a zabpelyhet is mértékadóan adagolták, nem is lett túl édes és nem is telített el annyira, mint egy zabpelyhes sör tud. Mondhatni, kellemesen egyensúlyozták az ipák alapvető keserűségét.
  • Nem így Sieglinde napraforgómézzel és mentalevéllel készült felsőerjesztésű világosa, ahol sokkal jobban előtérbe kerültek a fűszerek. Nekem ez kicsit sok volt, de kóstolótársamnak ez lett a kedvence.

  • Siegfried számára egy duplán bakozott, a címke szerint élesen alkoholos sört dedikáltak. És oké, tényleg 7%-os, de inkább egy szikár fasza sör volt, kellő szárazanyaggal ahhoz, hogy ne zavarjon az alkoholtartalma se. Nekem ez adta legjobban, ahogy ez kapta a legkúlabb üveget is.
  • Freia gyömbéres-almás búzasöre már 9%-kal zárja a szériát. Ettől vártam legtöbbet, ehhez képest “csak” egy korrekt sör volt. Azonban ha még ezután lett volna még egy üveg, arról már nehéz lett volna őszintén és megbízhatóan beszámolni.

Úgyhogy mindenkinek azt ajánljuk, hogy ha a napokban kiülne a Müpa elé és végigkóstolná az egészet, akkor ketten vagy akár hárman vállaljanak rá a szériára. Lehet, hogy Wagnerhez passzolnak ezek a sörök, de napozóágyban óvatosan velük! És ezt nem tűző napról írjuk.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Müpa. Részletek a Budapesti Wagner-napokról ERRE! Alább meg néhány hangulatkép a Müpa mellől:

Tűz tartalom 🔥