keresés menü

Még azt is elárulják rólunk a mobilunkon talált molekulák, hogy sörösök vagyunk vagy borosok

A Kaliforniai Egyetem San Diegó-i intézményének szakemberei arra jöttek rá, hogy hatalmas mennyiségű adatot tárnak fel egy telefon tulajdonosának az életmódjáról a kütyün talált molekulák. Negyven mobiltelefont vizsgáltak meg, amiken egyebek között koffein- és fűszermaradványokat, bőrtápláló krémek és antidepresszánsok nyomait találták.

Mindenen, amit megérintünk, az anyag kémiai sajátosságokat még megőrző legkisebb részeit, vegyszerek és baktériumok nyomait hagyjuk hátra. Az alapos kézmosás sem akadályozza meg ezek átadását – magyarázták a kutatók, akik tömegspektrométerrel vizsgálták meg a mintákat.

A kapott eredményt összehasonlították egy adatbázisban összegyűjtött molekulákkal, és felállították a telefontulajdonosok életmódprofilját.

“A telefonon hátrahagyott molekulákból meg tudtuk mondani, nőről van-e szó, drága kozmetikumokat használ-e, hogy áll a hajfestéssel vagy a kávézással, sört vagy bort fogyaszt szívesebben, szereti-e a fűszeres ételeket, kezelik-e depresszióval, használ-e naptejet vagy rovarok elleni krémet, ami például azt jelenti, hogy sok időt tölt a szabadban”

– idézte a tanulmány egyik készítőjét, Amina Bouslimanit a BBC News.

A molekulák többsége az emberek bőréről, kezéről és verejtékéből kerül át a telefonra. A szakemberek azt találták, hogy a rovarűző krémek és a naptejek különösen hosszú ideig időznek az emberek bőrén és a telefonokon, még akkor is, ha hónapokig (!) nem használták őket.

A kutatók elmondták, hogy ezzel a módszerrel segíthetik például emberek azonosítását, ha nem áll rendelkezésre ujjlenyomat, ellenőrizhető az, hogy a beteg rendszeresen szedi-e gyógyszerét és feltárható, hogy ért-e valakit bármiféle szennyeződés.

Fun fact: a kutatásban részt vevő Pieter Dorrestein professzor elmondta, hogy legalább ezer mikroba él egy átlagember bőrén, a több száz testtájon. Köszönjük!

(Nyitókép: Chromat Media)