keresés menü

Mit lehet kezdeni egy faiskola parlagon hagyott területeivel?

Akinek gyümölcsfaiskolája van, az tudja jól, hogy nyolcévente lehet leghamarabb a csemetéket ugyanabba a parcellába helyezni. Ez azt jelenti, hogy vetésforgót kell alkalmazni: ahhoz hasonlóan, mint ahogyan a szántóföldeken szükséges.

Így kialakulhatnak parlagterületek, ezeket azonban ildomos karbantartani, amíg oda ismét facsemeték kerülhetnek. Hogyan lehet ezt egyszerűen megtenni?

Ne maradjon fedetlen a talaj

Jó megoldást jelenthet e célra a Csodakertész Barna Faiskola magkeveréke is többek közt, amiből hasznos növények fejlődhetnek.

Kulcsfontosságú, hogy a parlagterületeket valamivel takarni kell. A tápanyagokat ugyanis a giliszták keverik a talajba, ám számukra korántsem ideális, ha forró és száraz a terület, amit tehát meg kell munkálniuk. Ellenben ha valamilyen növény vagy mulcs borítja be a talajt, akkor máris nedvesebb lesz, ráadásul jóval hűvösebb is.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy feltétlenül kell lennie a területen valamilyen zöldnek is. Ez fogja ugyanis a talajban élő mikrobákat életben tartani. Ezeknek az élőlényeknek a gyökereken képződő anyagok jelentik a táplálékot. Munkájuk során a talajban lévő anyagokat átalakítják, így azokat a növények fel tudják venni.

Ezért nem jó a fekete ugar

Fekete ugarnak nevezik azt, amikor nem gondoskodnak a talaj takarásáról növényekkel. Ilyenkor elkezdik belepni a gyomok. Hogy ne nőjön az égig a gaz, rendszeres időközönként letárcsázzák, talajmarózzák vagy kikapálják őket. Így a föld csupasz lesz, nem lesz rajta semmilyen növény.

Ezáltal azonban ki lesz téve a tűző nap sugarainak és a szél szárító hatásának. Márpedig növények és talajlakó élőlények együttes tevékenysége nélkül élettelen lesz a talaj, ebből következik, hogy humusz sem képződik.

Növények, amiket a parlagon hagyott területre lehet vetni

Egy faiskola esetében a talaj védelmét meg lehet oldani kukorica, különböző tökfélék, cékla vagy takarmányrépa vetésével is. Ezeket elegendő egyszer megkapálni, utána a haszonnövények olyan ütemben növekednek, hogy elnyomják a gyomokat.

Az igaz, hogy valamennyit öntözni kell a felsorolt növényeket. Ha a területen van egyébként is működő öntöződob, akkor ez nem jelent nagy kihívást. A termések betakarítása gépi erő nélkül is megoldható.

A parlagon hagyott területre cirok is kerülhet. Előnye, hogy jelentősen kevesebb vizet igényel, mint a kukorica. Mivel a termés fehérjetartalma is nagyobb, így kitűnő takarmánynak bizonyul. Hátránya, hogy a hatékony betakarításához már mindenképp kell egy kombájn.

Konyhakertben sem jó fedetlenül hagyni a talajt

Amennyiben valaki egy kiskertbe ültet növényeket, ott is jó ötlet gondoskodni a talaj takarásáról. Ez kiemelten igaz facsemeték esetében. Ahhoz, hogy megfelelően tudjanak gyökeresedni, nagy szükségük van az ezt támogató mikrobákra.

A fa tányérját be lehet vetni spenóttal, borsóval, mustárral vagy akár virágos magkeverékkel is. Ezzel az egyszerű módszerrel rengeteget lehet tenni a fa egészséges fejlődése érdekében. Amennyiben a fajok összetétele változatos, akkor még kedvezőbb hatást tudnak gyakorolni a talajéletre.

(Szponzorált tartalom)