keresés menü

Mindig is szerettél volna a kutyáddal beszélgetni? Egy 26 éves beszédterapeuta máris hihetetlen eredményeket produkált a kedvencével

Christina Hunger másfél éves ebe már 29 kifejezést tud, sőt, rövidebb mondatokat is megfogalmaz velük.

Nem mondunk újat azzal, hogy a kutyáink kommunikálnak velünk, vagy legalábbis szeretnének, na de hogyan lehet ezt minél jobban pontosítani, finomhangolni? A kajás táljukra meredő vagy a bejárati ajtó előtt lebzselő kedvencek után most itt a nyomógombokat nyomó kutya, ami az egyes szavakat kimondó gombok segítségével üzeni meg a gazdinak, mi a helyzet.

Őt Stellának hívják, és itt lehet megfigyelni akció közben, amiről a gazdája, Christina azt mondja, hogy amióta tanítja a szőrös gyermekét, azóta szinte minden nap elképedik valamelyik húzásán.

Akadt például olyan, hogy Stella az ajtó előtt nyüszögött, és oda-vissza járt előtte, amiről a gazdi először azt gondolta, hogy hát nyilván ki akar menni szaladgálni az ebadta eb.

De nem így volt.

Stella odasomfordált ezek után a hangkiadó szőnyegéhez, és sorban megnyomta az alábbi szavakat: akar, Jake, jön. Jake Christina vőlegénye, aki percekkel később hazai is érkezett, amire a kutya odaugrott a boldog feliratú gombhoz, aztán a hátára vetette magát egy kis hasvakarásért.

Az is eléggé letaglózó eset, és most meg is mutatjuk, amikor az egyik gomb bekrepált, nem működött, hiába lépdelt rá az eb. A gazdi inkább kivárt, ahogy egyébként embereknél is szokás alkalmazni a módszert a gyors reakció helyett, mert ha maga jön rá arra, hogy oldjon meg egy problémát, az fontos siker.

És megérte várni: a kint gomb nem működött ugyan (Stella nyilván ki akart menni), erre 13 másodperccel később rálépett a nem, segít szavakra. Bámulatos:

Christina egyébként 1-2 éves gyerekek beszédével foglalkozik, akiknél hasonló adaptív eszközt alkalmaznak, kutyáját pedig nyolc hetes kora óta tanítja, akiről azt mondja, úgy kombinálja már a szavakat, mint egy két éves embergyermek. Stella fejlődését az Instagramon lehet nyomon követni.

(via People)