keresés menü

Mi alszunk a legrosszabbul Európában

Szebb álmokat mindannyiunknak! :(((((

Az Ipsos és a Huawei Technologies tíz országban végzett, nemzetközi felmérésében arra kereste a választ, hogyan változott meg a lakosság életmódja és életminősége a Covid-19 megjelenése óta. A másfél méteres távolság, a kötelező maszkviselés és a nyitvatartási korlátozások miatt kénytelenek voltunk gyökeresen megváltoztatni szokásainkat, életstílusunkat.

A tíz európai ország lakosaival végzett kutatásából kiderül, a magyarok 22 százaléka szerint rosszabbodott az életminőségük az elmúlt néhány hónapban. Legtöbben a pénzügyi helyzetük romlását tapasztalták (37% érzékelt negatív változást ezen a téren), majd a fizikai állapot következett: 24% vélte úgy, hogy rosszabb fizikai állapotba került a pandémia megjelenése óta, de érdekes módon romlott a válaszadók alvásának a minősége is (25% nyilatkozott így).

A széles körben elterjedt stressz letaglózó, figyelembe véve, hogy a megkérdezettek kétharmada vallja magát közepesen vagy nagyon stresszesnek, és ennek nagy része a közelmúlt változásaiból adódik.

Számos különböző tényező befolyásolhatja alvásminőségünket. Mégis, a nem megfelelő matrac, a rossz párna vagy a túl vastag takaró eltörpül a stressz alvásra gyakorolt hatásai mellett.

És az alvás csak a jéghegy csúcsa

A megkérdezettek 15%-a úgy érzi, a stressz miatt romlott az alvásminősége, 63%-a véli úgy, hogy ez is okozhatja az éjszakai forgolódást. Ráadásul a magyarok emellett más, különböző egészségügyi – mentális és fizikai – problémáktól is szenvednek, beleértve az energiahiányt (44%), az alvászavarokat (38%), a motiválatlanságot (29%) és a szorongást (29%). A legtöbb esetben ezek a tipikus stressztünetek szintén az elmúlt hónapokban jelentek meg vagy erősödtek fel.

A magyarok 44 százaléka egyáltalán nem elégedett az alvásának minőségével és mennyiségével. 47%-uknak gondot okoz az elalvás, 39%-uk pedig nehezen alszik vissza, ha éjszaka felébredt. A megkérdezettek 62%-a vallja, sokszor fáradtabbnak érzi magát alvás után, mint előtte. 

Stresszkezelés – Élen a gyógynövény és a tea

A kutatásban résztvevők egyértelműen kapcsolatot vélnek felfedezni a stressz és az alvásminőségük romlása között. A magyar emberek bevált kikapcsolódási módszere a barátokkal/családdal (93%) eltöltött idő, a zenehallgatás (91% legalább néha megteszi ezt), illetve a videós/tévés tartalmak fogyasztása (ezt 84% említi). A magyarok több mint harmada (41%) gyógynövényes gyógyszerekben vagy teákban keres segítséget, némelyikük a fizikai aktivitásban (34% legalább időnként fut, 28% az edzőterembe jár), vagy a meditációban (36% töltődik fel általa).

A válaszokból kiderült, a megkérdezettek törekednek arra, hogy csökkentsék mindennapi életükben a stresszt, ezáltal javítsanak alvásminőségükön. Ehhez különböző technológiai eszközöket is bevetnek: az alvászavarral küzdők több mint fele (51%) válaszolt úgy, hogy okostelefonos és egészségügyi alkalmazásokat használ kikapcsolódáshoz/elalváshoz, amivel növelheti az alvásminőségét, könnyítheti az elalvást, zavartalanná teheti a pihenését. Nemcsak az elalváshoz, hanem az alvás minőségének méréséhez is használják az okoseszközöket, a legtöbben (58%) okosórát választanak alvásuk feltérképezésére.

Nehéz minderre bármit mondani. Úgyhogy leginkább csak annyit mondunk: mindenkinek tényleg szép álmokat és nyugodt életet! Talán már nincs is olyan messze az.

Tűz tartalom 🔥