keresés menü

Mi a jobb egy kávénál vagy a délutáni alvásnál? Hát egy kávé ÉS a délután alvás!

Coffee nap. Így hívják azt, amikor betöltesz magadba egy presszót, aztán ledőlsz hunyni egy rövidet.

Meg vagytok őrülve?! Hogyan lehetséges ez? Nem is lehetséges ez!

De, van egy jó hírünk, hogy márpedig az. Kutatások kimutatták, hogy az egészségnek és a munkakedvnek is bámulatosan jót tesz egy rövid, 15-20 perces délutáni gyorsalvás. Ha előtte megisszuk a feketénket, akkor még inkább: a koffeinnek ugyanis szintén 15-20 perc kell, hogy kifejtse a hatását az agyban. Vagyis kortyolunk, lefekszünk, ébredünk, és olyat fogunk érezni, mint még sohase annak előtte. Mintha kicseréltek volna!

Szóval ha jól időzítünk, akkor a kávé felszívódása és a relax éppen egybeesik. Ez nyilván nem megy egyik pillanatról a másikra, de ha valaki elsajátítja, akkor komoly változást érhet el a hétköznapi mókuskerék meghajtásának hatékonysági változójában. Azonban vigyázat: a fél órát ne lépjük túl a szundikálással! Mert akkor épp ellenkező hatást váltunk ki, ilyenkor lép be a képbe az úgynevezett kótyagosság. Ezt a túlalvás okozza.

Akit a coffee nap működési elve is érdekel: az agyban egy adenozin nevű vegyület váltja ki az alvási nyomást, ez a vegyület fokozatosan épül fel a nap folyamán. A koffein azt teszi, hogy befurakszik közéje és a receptorok közé az agyban, így az adenozin molekulák nem tudnak “megkötni.” Ellenben ha beiktatjuk a rövid pihenőt, azzal eleve kipucolunk egy csomó adenozint, így a koffein nagyobb mértékben tudja elfoglalni a maga helyét a receptorokban.

Jó sziesztát, sziesztákat!