keresés menü

Így cuccozunk mi, 2017 Magyarországán

Az átfogó kutatás büntetőjoggal, hazai szabályozással foglalkozó részét mi most hanyagoljuk, viszont érdemes és érdekes megnézni, hogy 2016-ban hogyan alakult a tudatmódosítgatás itthon. Lesz is meglepetés, meg nem is.

A fő megállapítás:

A 18-34 éves fiatal felnőtt populációban csaknem minden ötödik személy (17,7%) fogyasztott az élete során valamilyen tiltott szert.

A felnőtt népességben a legtöbben marihuánát vagy hasist próbáltak (7,4%), illetve közel fele ekkora, de a többi szerhez képest kimagasló az ecstasy fogyasztásának életprevalencia, vagyis kipróbálási értéke (4%). A két legnépszerűbb szert – azoktól jelentősen elmaradva – követik a szintetikus kannabinoidok (1,9%), az amfetamin (1,7%) és a designer stimulánsok (1,3%).

Egyébként 2011-ig változó ütemben és mértékben, de nőtt majdnem minden típusú drogfogyasztás életprevalencia értéke a tizenhat éves diákok körében, akikre külön fókuszált is a felmérés (nyilván azért, mert a középiskolában kinyílik a világ, és akkor sokkal többen tesztelik az életet, azzal együtt meg az ilyen-olyan kábókat). Szóval a kísérletező kedv magasabb volt.

Ez a tendencia viszont 2015-re megfordulni látszik: a vizsgált szertípusok életprevalencia értéke rendre csökkent a 2011-es eredményekhez képest. Szóval visszaesett a kábulási kedv! :ooo

A legnagyobb mértékben a marihuána elterjedtsége csökkent, 32,5 százalékkal.

Ugyanakkor megjelentek a designer drogok a fogyasztási struktúrában, túlnyomórészt a szintetikus kannabinoidok. Szerváltásról azonban nem beszélhetünk, mivel az összes szer fogyasztásának életprevalencia értéke is csökkent 25 százalékkal, és az adatokból az is kiderül, hogy a designer drogokat kipróbálók többsége tiltottszer-fogyasztó is.

Aki még jobban belemenne a jelentésbe, az itt teheti meg.