keresés menü

Aki finoman adagolgatja az LSD-t vagy a varázsgombát, az kreatívabb lesz

Tanulságos eredményre jutott egy friss kutatás. A címben a lényeget már lelőttük, de kicsit bővebben: az úgynevezett mikroadagolók (nem tudjuk, mi a microdosing magyar megfelelője, de most legyen ez), szóval akik 5-20 mikrogramnál nem többet vettek be bélyegből, vagy 0,1-0,3 grammot pszilocibin gombából, vagy egyéb hallucinogénekből olyan csekély mennyiséget, ami mozizást és trippelés még nem okoz, csak árnyalatnyi hangulati változásokat, vagy még annyit sem, azok

sokkal magasabb pontokat értek el, amikor a nyitott gondolkodást, a bölcsességet vagy a kreativitást mérték náluk, és kevésbé voltak hajlamosak diszfunkcionális attitűdökre vagy negatív érzelmekre.

A mikroadagolás egyébként tényleg azt jelenti, hogy ilyenkor bátran el lehet menni munkába, iskolába, tolni a napi rutint, mert nincsenek olyan durva hatások, amik teljesen teliberik a napunkat.

Nem hátráltat

Már egy 2016-os Wired cikk is megénekelte egyébként, hogy a Szilícium-völgy menő startupperei, tech-gurujai és egyéb lángeszűi közül többen visznek be a szervezetükbe minimális mennyiségű papírt vagy kalapot, hogy boostolja az agyukat. Eszet doppingolnak, ha úgy tetszik.

Az egyik 28 éves dolgozó, aki saját kezűleg porciózta ki az elenyésző gombaport egy lenyelhető kapszulába, majd le is nyelte azt a riportot készítő újságíró szeme láttára, akkor azt nyilatkozta:

“Segít sokkal ötletesebben gondolkodni, fókuszáltnak maradni, és a stresszkezelésben is.”

Egyébként maga Albert Hofmann, az LSD atyja is végig mikrodózolta életének utolsó évtizedeit, és azt vallotta, hogy ez kitisztította a gondolkodását.

Hofi bácsi, cicás festményen

Dr. James Fadiman, aki a hatvanas évek óta tanulmányozza a hallucinogéneket, azt mondja, a mikroadagolgatás hasonló eredményekkel jár, mint mondjuk Adderallt szedni, annak minden jó hatásával, de a mellékhatások nélkül.

“Elviselhetőbb az irodai mókuskerék, és megbocsátóbbá tesz mások hibáit illetően. És végül úgy érzed, remek napod volt”

– írta, hozzátéve, hogy az ilyen szerhasználók hamarabb kiszúrják a mintázatokat és meglátják a nagy egész darabjait, ha problémamegoldásról van szó.

Mindez pedig azért lehet így, mert az agykérgi funkciók gördülékenyebbé válnak.

Okosdrogok egyébként már legális formában is léteznek, emlékezzünk csak arra, amikor a 444-es Szily László tesztelt egy ilyet megdöbbentő eredménnyel – nos, a gomba és a hofi okosadagolása is hasonló következményekkel járhat, csak hát ezek meg egyelőre büntethetők. Még. Mert ahogy egyre menőbb okosnak és produktívnak lenni, úgy fognak a jóga, a rendes alvás, az agyserkentő edzések után a kognitív funkciókat turbózó szerek is a mindennapjaink részévé válni. Brace yourselves.

(via The Conversation / nyitókép: Brandon Moore)